etusivu hevoset toiminta

Bazoon Lies

nimi Bazoon Lies kutsumanimi Patsu, Pabe
rotu belgialainen puoliverinen sukupuoli tamma
syntynyt 2.1.2008 ikä 14 vuotta
säkäkorkeus 160 cm väri ruunikko
koulutustaso Re 130 cm rekisterinumero VH-51125 (x)

omistaja Kjöstholm kasvattaja -


© Yeguada Campos

luonnekuvaus

Patsu on luonteeltaan erittäin rauhallinen ja hyväkäytöksinen, sitä täytyykin usein innostaa reippaaseen menoon. Vauhtia kuitenkin löytyy ja paljon kun löytää Paben turbovaihteen.

Hoitaessa Pabe on yleensä ihan kiltisti, kiimoina voi hieman esittää kovaa, mutta saa pidettyä hermonsa kurissa kun sitä hieman ojentaa. Varusteet eivät ole ikinä tuottaneet Pabelle ongelmia, paitsi satulavyönkiristys voi olla aika vaikeaa kun Patsu on pullistelemisen maailmanmestari. Sen satulavyö onkin kesäisin varsin pitkä, koska Patsu syö helposti itsensä vähän pyöreään kuntoon. Kavioiden otto sujuu yleensä helposti, mutta välillä tamma ei millään jaksaisi pitää jalkoja ylhäällä. Yksi merkittävä heikkous kuitenkin löytyy: Pabe tulee toimeen vain harvojen tammojen kanssa.

Ratsastaessa Patsu on suoraan sanottuna aika laiska, mutta kun sen saa kulkemaan niin vauhtia piisaa. Lopputunnista sitä voikin joutua hieman pidättelemään, kun taas alkutunnista joutuu hoputtamaan sitä kannuksien ja raipan kera. Kovasuinen se ei ole, muttei kyllä erityisen herkkäkään. Kannattaa kuitenkin aina olla varovainen raipan kanssa, sillä tamma on sitä pepulle käytettäessä aika pukkiherkkä. Vähän isompi napsautus voi laukaista perän suoraan ylöspäin, Paben pukit eivät ole todellakaan pieniä. Patsu osaa ollu hieman itsepäinen myös välillä, mutta maltti on valttia, jos siihen menee hermo ja sen näyttää sille, niin työskentelystä tulee hyvin usein tuskaa.

Patsu rakastaa esteitä! Alussa se tietenkin on hieman laiska mutta kun on päästy isommille esteille niin tammasta kyllä löytyy vauhtia. Pienet ristikot tamma on oppinut pudottamaan tahalteen, vain yli 80cm esteet ovat sen mielestä esteitä. Usein se keksii kaikkea hauskaa toimintaa pikkuesteille, joskus se voi kuvitella esteen olevan sellainen 120cm korkea ja siinä sitten on ratsastajalla pysyttelemistä satulassa kun arvelee hypyn olevan pienempi kuin normaali laukkaaskel.

Kouluvääntö ei ole Paben lempipuuhaa, liian tylsää sen mielestä. Jotta Paben saisi kulkemaan kunnolla, siihen tarvitaan paljon työtä ja paljon aikaa. Siihen menee kauan ennen kuin oppii ratsastamaan sillä täydellisesti. Pabesta löytyy kyllä myös kouluhevosen puolia, mutta niitä joutuu todella etsimään sen sisuksista.

suku

Bruns Baptist Viktoria Lies
Bruns Berthold Ottilie Meik Diederick Carl Wilhelmine

Wilhelmine oli belgialaissiittolan ykköstamma. Tamma oli kisannut koulukentillä ruusukkeita napsien sieltäsuntäältä ja omistaja oli tyytyväinen. Sitten ihmeekseen tamma alkoi käyttäytyä oudosti. Se kieltäytyi tekemästä esimerkiksi pohkeenväistöä kisoissa ja oli muutenkin tuittupäinen. Omistaja oli lopen kyllästynyt tamman oikkuihin ja myi sen tuntikäyttöön ratsastuskoululle. Siellä Wilhelmine alkoi taas rauhoittua ja se astutettiin tallin esteorilla Diederick Carlilla.

Ori oli mukavan tasoinen esteori, joka oli joksenkin tunnettu. Sillä komeili palkintokaapissa pari ykkösijaa ja muita sijoituksia. Ori oli varsin rohkea ja päättävinen ja sitä oltiin kokeiltu myös kenttäkisoissa jossa se ei ollut oikein menestynyt. Wilhelminen ja Diederick Carlin varsa sai nimekseen Viktoria Lies.

Pieni tammavarsa eli onnellisen lapsuuden emänsä kanssa samassa tallissa jossa se varttui tuntihevoseksi. Tallin omistaja halusi kokeilla tamman kykyjä kentillä ja alkoi kisaamaan sillä. Tamma ei ollut niin tunnettu kisakentillä, mutta omassa tallissa se tunnettiin 'äiti'luonteestaan. Viktoria Lies kisasi enimmäkseen helppoja esteluokkia 12 ikävuoteen saakka. Sitten eräissä kisoissa eräs kasvattaja kiinnostui tammasta ja teki tarjouksen. Aluksi Viktoria Liestä ei tahdottu luopua, mutta omistaja myi sitten tamman haikein mielin. Viktoria Lies pääsi Belgialaiseen kasvatustalliin jossa sitä alettiin treenaamaan estekentille. Viktoria Lies voitti pari korkeaa luokkaa ja sijoituksia tuli mukavasti. Kun kisaura loppui, astutettiin Viktoria Lies ulkomaalaisella Bruns Baptist nimisellä orilla.

Bruns Baptist tuli siittolasta Saksasta. Bruns Baptist oli kisannut kenttäratsastuksessa ja sijoittunut aina vähintään 10 parhaan joukkoon. Muutaman kisavuoden jälkeen pojalle tuli rasitusvamma jalkoihin ja kisaaminen piti lopettaa 15 vuotiaana. Kasvattaja ei enää jaksanut sen jälkeen treenata sitä kisakuntoon ja tarjosi Bruns Baptista ulkomaille siitokseen jossa se päätyi astumaan muutaman tamman. Näin on saanut alkunsa Bazoon Lies

© Jukuri

Jälkeläiset

26.2.2009 - o. Kjöst Leroy (i. Get Blown Up)
6.5.2009 - t. Kjöst Jalinda (i. Get Blown Up)

kilpaileminen

Patsulla kilpaillaan porrastetuissa kilpailuissa pääasiassa esteitä. Patsun kilpailuja ei lisätä sen sivuille, mutta sen ominaisuuspisteet näkyvät täällä.

ikääntyminen

3 vuotta - 25.05.2008
4 vuotta - 12.07.2008
5 vuotta - 29.08.2008
6 vuotta - 16.10.2008
7 vuotta - 03.12.2008
8 vuotta - 20.01.2009
9 vuotta - 09.03.2009
10 vuotta - 26.04.2009
11 vuotta - 13.06.2009
12 vuotta - 31.07.2009
13 vuotta - 17.09.2009
14 vuotta - 04.11.2009
15 vuotta - 22.12.2009
16 vuotta - 08.02.2010
17 vuotta - 28.03.2010
18 vuotta - 15.05.2010

virtuaalihevonen / a sim-game horse
copyright