Muistosivut

Bo'gatir

Rotu, sukupuoli:budjonnynhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus:rautias (ee/Aa), 165 cm
Syntymäaika:12.06.2015, kuollut 12.03.2018
Ikä: 20 vuotta (3v. 03.11.2015, VARL)
Omistaja:Zemniak Stud VRL-01417
Kasvattaja: EVMRU
Painotus: kenttäratsastus, CIC2*
Koulutustaso:HeA, re 120cm, me 120cm
Rekisterinumerot: VRL: VH16-039-0007

KTK-II :: myönnetty 20.12.2016 (pisteet: 73 p.)
KERJ-III :: myönnetty 25.09.2017 (pisteet: 86 p.)


Perusluonne

  • Yleisesti ottaen eloisa ja fiksu
  • Hoidettaessa hyväkäytöksinen, mutta hieman pomotteleva
  • Ratsastaessa herkkä ja reaktiivinen, vaatii päättäväisen ratsastajan

Kilpailumenestys

Kenttäratsastus, KERJ vaikeustaso /5

Hevosen kuvat © Zuzana Buráňová


Luonnekuvaus

Bogatir on yleisesti ottaen eloisa ja fiksu ori. Käsiteltäessä se on hieman pomotteleva, mutta hyväkäytöksinen, kun sille heti alussa näyttää kaapin paikan. Erityisesti taluttaessa se tarvitsee hieman kuria, joten se ei sovi aivan kokemattomampien käsiteltäväksi.

Hoitaessa Bogatir kannattaa sitoa kiinni, vaikka se käyttäytyykin pääosin asiallisesti. Irrallaan ollessaan se ei aina malta pysyä paikoillaan. Kiinni sidottuna se muutenkin keskittyy paremmin hoitotuokiosta nauttimiseen hoitajan testaamisen sijaan. Satulan laitossa ori voi hieman luimistella, eikä ole ikinä sen pidemmälle mennytkään. Ori nauttii huomion keskipisteenä olemisesta, joten hälinän keskellä pelleilyn vaara on olemassa. Huomiota halutessaan Bogatir on varmaan tallin äänekkäin hevonen ja pesee siinä helposti kiimassa olevat tammatkin. Taluttaessa laitettava ehdottomasti naru turvan ympärille, sillä se on oikea showmies ja keskittyy huonosti taluttajan ohjeisiin, kun muita hevosia on ympärillä. Kaikkien elämän helpottamiseksi se viedäänkin yleensä tarhailemaan ensimmäisten joukossa.

Ratsastaessa Bogatir on herkkä ja nopea reagoimaan. Se on välillä jopa vähän liiankin kevyt ratsastaa erityisesti edestä, mistä syystä oikean tuntuman hakeminen on välillä vaikeaa. Se kokeilee mielellään rajojaan myös ratsastaessa, mutta päättäväisellä ratsastuksella se luovuttaa yleensä nopeasti. Kouluratsastuksessa se luistaa mielellään sieltä mistä aita on matalin, mutta se siirtyy nopeasti työmoodiin riittävän jämäkällä ratsastuksella. Kouluradalla siltä ei kuitenkaan kannata odottaa mitään ihmeitä: Bogatir tekee nöyrästi vain sen mitä siltä pyydetään. Esteillä ori kuitenkin innostuu ja suorittaakin radat yleensä ketterästi nopealla ajalla. Maastossa Bogatir on eloisa, mutta varmajalkainen ja pysyy hallittavissa hieman kovemmassakin vauhdissa. Maasto- ja esteosuudet ovatkin selvästi orin vahvuusalueita kenttäratsuna. Haasteita orin kanssa voi tulla muiden hevosten lähettyvillä, mistä syystä johtajan paikan ottaminen heti alussa on ehdottoman tärkeää vaaratilanteiden välttämiseksi.

Kilpailuissa tämä hevonen ei ole se helpoin tapaus, mutta jotenkin sen kanssa aina pärjätään, kun pysytään itse kärsivällisenä. Vaikka hevosen keskittymisen kanssa niin tallialueella kuin kisaradallakin on tekemistä, se kuuntelee kyllä yllättävän selkeätä, joskin jämäkkää, komentamista. Ja tämä hevonen on siitä harvinainen tapaus, että se uskoo yleensä kerrasta ja säästää näin koko kisatiimin hermoja etenkin pidemmillä matkoilla.


Sukutaulu

i. Bo'gatyr
budj, rautias, 163 cm
ii. Bo'rya
ie. Alojzija
e. Radinka
budj, rautias, 159 cm
ei. Zhelhat II
ee. Waleria

Sukuselvitys (näytä/piilota)

Bogatirin isä, Bo'gatyr, oli yksi menestyneimpiä kenttäbudjonnyjä kotimaassaan Venäjällä. Ori tunnettiin menestyksensä lisäksi omanlaisesta luonteestaan, jota se selkeästi on ainakin Bogatirille periyttänyt. Yleisesti oria pidettiin niin sanottuna miesten hevosena kovapäisyytensä ja energisyytensä vuoksi, ja lähes koko kilpailu-uransa se tekikin yhden ja saman ratsastajan kanssa. Mediassa kyseinen ratsastaja kuvasi oria kuitenkin nöyräksi ja yhteistyöhaluiseksi, korkean kilpailuvietin omaavaksi hevoseksi. Kilpailu-uransa jälkeen ori ehti olla useamman vuoden jalostuskäytössä ennen kuin se nukkui pois kotitilallaan 22-vuotiaana.

Bogatirin emä, Radinka, on pääasiassa siitos- ja harrastehevosena toimiva tamma. Siitä kaavailtiin kilparatsua esteradoille, ja se keräsikin 5-vuotiskaudellaan muutamia sijoituksia nuorten hevosten luokista. 6-vuotiskautensa alussa, täydessä kilpailukunnossa ollessaan, tamma kuitenkin joutui auto-onnettomuuteen ja loukkasi jalkansa. Tulevaisuus estehevosena saatiin unohtaa, mutta omistajat pitivät kuitenkin tamman sen suvun ja miellyttävän luonteen vuoksi. Bogatir on Radinkan ensimmäinen varsa, jonka se varsoi 8-vuoden ikäisenä.

Jälkeläiset


Näyttelytulokset

VSN näyttelyt, 60 p.

  • 24.02.2017 Priton Budyonnys, SW3+40p.
  • 03.09.2016 Március, RCH+10p.
  • 15.06.2016 KK Bailador, RCH+10p.


Päiväkirja

Hankilaukkaa 17.01.2017 (kirjoittanut omistaja)

Jee, vihdoinkin otollinen talvikeli hankilaukkaa varten! Tallityöntekijämme ehdottivat läheiselle pellolle menemistä porukalla ja eihän siitä voinut kieltäytyä. Vasta lupauduttuani muistin, kuka minulla olikaan ratsastettavana tänään – no, Bogatir tietenkin. Ei ehkä rentouttavin kokemus tiedossa, mutta onneksi lumi on pehmeää, jos sattuu putoamaan. Viime talvena yksi tallityöntekijöistämme tosiaan putosi sen selästä orin innostuessa ryhmässä. Yhden asian ajattelin tehdä toisin: pistää pelhamit nivelkuolainten sijaan. Luulisi, että se niitä malttaisi kuunnella vähän paremmin…
Varustamisen jälkeen talutin orin pihalle ja hyppäsin sen selkään. Päätimme alkuverryttelyksi suunnata tallialueen ympärillä kulkevalle ”radalle”, jonka jälkeen lähdimme suuntaamaan noin 700m päässä sijaitsevalle pellolle. Bogatir tuntui energiseltä, mutta kuunteli hyvin apujani alusta alkaen. Radalla pelhamit tuntuivat jopa liiankin tehokkailta ja välillä tuntui siltä kuin ohjastuntuma katoaisi kokonaan. Päästyämme pellolle suurin osa hevosista oivalsi, mistä on kyse, ja alkoi käyttäytymään sen mukaan. Myös Bogatir oli varsin pörheänä ja aloitti steppailun välittömästi. Otimme aluksi kaikki rauhassa omaan tahtiin hevosia paremmin hallintaan ravailemalla ja laukkailemalla. Pelhamit eivät olleet yhtään liikaa, sillä ori oli varsin menevä ja meinasi useaan otteeseen lähteä alta. Onneksi sillä ei ole tapana pukitella sentään, ja hetken vääntämisen jälkeen ohjaus alkoi löytyä uudelleen. Lopuksi ajattelimme ottaa vielä pieniä laukkakilpailuja pareittain. Bogatir nautti selvästi hankilaukkailuista ja alkujännityksen jälkeen se oli ratsastajastakin ihan hauskaa. Ensi kerralla taidan kuitenkin valita jonkun toisen, hieman rauhallisemman, ratsun.

Kantakirjaustilaisuus 20.12.2016 (kirjoittanut omistaja)

Lähdimme aikaisin aamulla ajamaan kohti Hevoskantakirjan joulukuun tilaisuutta. Bogatir oli suureksi onnekseni käyttäytynyt siististi yön ajan, joten edellisiltana tekemäni puunaus ei ollut mennyt aivan hukkaan. Tapahtumapaikalla viimeistelin orin vielä esittelykuntoon. Bogatirilla riitti taas energiaa hieman enemmän kuin tarve, joten pieni kurinpalautus ennen vuoroamme oli paikallaan. Kehässä ori käyttäytyikin oikein asiallisesti ja malttoi pysyä paikallaan ympäristön kiinnostavuudesta huolimatta. Myös ratsastusosuudella ori oli energinen, mutta energia kohdistui tällä kertaa siihen mihin pitikin. Tuomarit antoivatkin kehuja orin eloisasta luonteesta. Päivän päätteeksi saimme tietoomme kantakirjauksen tulokset ja mukaamme tarttui KTK-II palkinto! Hyvillä mielin otimme tämän palkinnon vastaan ja tyytyväisinä lähdimme ajelemaan takaisin kohti kotia.