Snowden PB

 • Welsh part bred (50.00% poniverta), ori
 • 148cm, voikko
 • Syntynyt: 01.07.2012 3v. 29.09.2012
 • Rekisterinumero: VH12-023-0083
 • Koulupainotteinen
 • Vaativa B
 • Omistaja: Ada VRL-03880
 • Kasvattaja: Skurvash

Täyttänyt 8 vuotta 01.07.2014

Snowden on neuroottisen ihmisen hevonen. Sen kanssa ei tunneta käsitteitä melkein, suurinpiirtein tai sinnepäin, vaan joka asian täytyy olla just ja täsmälleen. Oli se sitten poskihihnan leveys, sisäänajettavat neopreenisuojat, loimen kaulakappaleen pituus tai hoitajan silmiäsärkevän värinen fleece, Snowdenilla on takuuvarmasti mielipide joka asiaan – yleensä negatiivinen sellainen.

Jos hevonen tuntee kärpäsen laskeutumisen iholleen, Snowden tuntee aivan varmasti jokaisen pölyhiukkasenkin. Ponin hoitaminen hermostumatta onkin usein kanonisaation arvoinen uroteko, ja Snowdenin kanssa on aivan turha hermostua jos haluaa jatkaa yhteistyötä jatkossakin. Jos eilen sai käyttää pölyharjaa naamaankin, tänään mikään muu ei kelpaa kuin superpehmeä vartaloharja ja ylihuomenna kaikki kumisukaa pehmeämmät ovat pannassa. Kaikki muutospyynnöt rutiineihin täytyykin toimittaa vähintään viikkoa aikaisemmin kolmena kappaleena kirjallisesti, sillä muuten ponilla menee feng shuit pilalle ja mahahaava uhkaa. Herkkähipiäiseen Snowdeniin onkin upotettu tonni jos toinenkin, sillä pelkän karvapehmusteettoman riimun näkeminen saa ponin ihon auki ja silmämääräisesti sopiva satula selän jumiin ennen kuin satulavyö on edes kiinni. Kaikkien lähialueen hevoshierojien, kiropraktikoiden, homeopatiahoitajien ja tarot-tulkitsijoiden kanssa ollaan kahvitteluväleissä ja erilaisia (enemmän tai vähemmän kelpaavia) loimiakin on niin paljon, että omistajaa jo vähän hirvittää.

Ja vaikka koko poni tekisi mieli kääriä pumpuliin, karsinassa Snowden vasta hajottaisi itsensä potkiessaan tylsyyttään seinät hajalle. Tarhassa se vain ottaa turpiinsa muilta.

Ratsuna perusluonteeltaan herkkis Snowden on yhtä nopea vetämään palkokasvin nenään niin epätasaisesta pohjasta (jolla ei muuten liikuta metriäkään ilman, että joku paikka prakaa) kuin ratsastajan vääränvärisistä sukista. Epämääräisiä apuja tai ratsastajan virheitä kohtaan Snowdenin sietokyky on tasan nolla, ja poni osaa ottaa pultteja myös omista virheistään. Snowdenilla on luontaisesti hyvä tasapaino ja kokoonsa nähden suhteettoman suuret liikkeet, joten äärettömän kärsivällisyyden lisäksi ratsastajalta vaaditaan myös hyvää tasapainoa ja rautaisia vatsalihaksia, sillä vinon ratsastajan alla Snowden liikkuu vain possupassagea. Suuhun Snowden ei antaisi koskea ollenkaan ja hyväksyy kuolaintuntuman vähän nyrpeästi, mutta ilman tasaista kuolaintukea ravi liikkuu welshmäisesti vain ylöspäin ja laukka rullaa paikoillaan. Kärsivällisen ja pienieleisen ratsastajan kanssa kuitenkin ihan näyttävä, kunhan vain malttaa keskittyä.

Ja koska kaikki on Snowdenille aina vähän uutta ja jännää ja ponissa on virtaa enemmän kuin muissa tallin hevosissa yhteensä, selkään on turha kokeilla muuta kuin rauhallisista rauhallisimpia ratsastajia tai homma menee kilpajuoksuksi. Ja joskus kouluradalta tullaan silti kansainvälinen nopeusennätys rikottuna.

Esteillä Snowden tarvitsee paljon tukea ja kannustusta, ja maahankaivettua puomia korkeammilla tai eksoottisemman näköisillä risuilla meno tyssää siltikin kuin seinään. Maastossa rasahdusherkkä sähköjänis, joka mieluummin poistuu takavasemmalle kuin kohtaa pelottavan postilaatikon silmästä silmään. Yksin maastoilu ei ole suotavaa eikä sallittua, mutta porukan imussa tulee useimmiten asiallisesti mukana.

Vaikka Snowden onkin oman elämänsä special snowflake jonka elämäntuskaa kukaan ei voi ymmärtää, tositilanteessa se kuitenkin toimii käskyttämällä kuten mikä tahansa hevonen. Tyylipisteitä ei välttämättä heru, mutta lastaaminen, kengittäminen, suuhoito sekä eläinlääkärin toimenpiteet kyllä onnistuvat pakon edessä jos ponin vastalauseet jättää vain huomiotta ja jatkaa elämäänsä. Ihmiseen Snowden ei ole vielä koskaan hampaitaan teroittanut, eikä siitä loppujen lopuksi taida olla laittamaan kellekään vakavamielisesti kampoihin. Nättiä naamaa se ei kyllä näytä ja suuresta traumasta toipumiseenkin menee oma aikansa.

Snowdenin käsittelytyylin sisäistettyään poni on kuitenkin ihan mukava tapaus, joka ei ainakaan tahallaan aiheuta harmaita hiuksia. Tahattomasti kyllä.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Calembel Radon
wA, voikko, 121cm

VIP-MVA Fn, KTK-II, YLA2, VVJ-I, KRJ-I, VWY-II, VWY-AB

ii. Calembel Rwein
wA, voikko, 120cm
iii. Calembel Rahvin
wA, voikko, 122cm
iie. Calembel Mithril
wA, voikonkimo, 118cm
ie. Gleis Fliander GB
wA, rautiaankimo, 118cm
iei. Immortal Randon
wA, vaaleanrautias, 120cm
iee. Windsborn GB
wA, rautiaankimo, 112cm
e. Aiatar
trak, musta, 162cm
ei. Kamchatka
trak, tummanruunikko, 163cm
eii. Azov
trak, musta, 177cm
eie. Volga
trak, tummanrautias, 161cm
ee. Sintashta
trak, musta, 167cm
eei. Marshes
trak, mustanruunikko, 172cm
eee. Merya
trak, punarautias, 163cm
 1. wpb-o. Fall Blau / s. 28.06.2016, e. Poniniemen Betty Blue KV-II, KTK-III
 2. wpb-o. Hartwig's Snapple / s. 29.07.2016, e. Witch in the Dark MPB
 3. rp-t. Charleroi Snow Carol / s. 22.09.2016, e. Charleroi Mareni
 4. wpb-t. Snowberry / s. 01.11.2016, e. Kruunun Berry Dreams
 5. wpb-o. Spy Rewa / s. 05.07.2017, e. Who's Unique Rewa

Kilpailumenestys

Porrastetut kilpailut

KRJ kouluratsastus vaikeustaso 6, 2579.99 pistettä

Näyttelyt

 • NJ, 31.12.2017 Haavelaakso, BIS7, MVA-sert, tuom. vaapu.
 • NJ, 15.06.2017 Noir Poneys de Sport, irtoSERT, tuom. Jannica
 • NJ, 09.05.2017 Miche'Le Warmbloods, irtoSERT, tuom. Vibaja
 • VSN, 10.05.2017 Miche'Le Warmbloods, RCH, + 10 p.
 • VSN, 21.02.2013 Moana Part Breds, RCH, + 10 p.
 • VSN, 18.02.2013 Optimal, RCH, + 10 p.

Tavalliset kilpailut

Näytä sijoitukset tavallisista kilpailuista »

Päiväkirja

Kouluvalmennus 17.01.2017 Kirjoittanut: miivi

Olin saapunut valmentamaan Adaa ja hänen komeaa welsh part bred-oriaan Snowdenia kouluratsastuksen saralla. Olin suhteellisen innoissani valmennuksesta, sillä olin valmentanut viime aikoina säälittävän vähän muita hevosia kuin shetlanninponeja ja suomenhevosia ja ratsuponi toisi rutiiniin mukavaa vaihtelua. Pääsisimme myös ottamaan vaikeampia tehtäviä. Adan vielä lämmitellessä ja tehdessä hienosäätöä ratsunsa kanssa selostin tämän päiväisestä tehtävästä.

"Sä siirrät lyhyen sivun keskellä koottuun raviin. Kootussa ravissa beehen asti. Beestä sulkutaivutusta vasemmalle niin, että sä vaihat iissä sulkutaivutuksen oikeelle ja palaat siinä uralle, ämmän kohalla sä oot uralla, siirrät koottuun raviin ja sitten ceessä keskiraviin, kulmassa käyntiin. Kävelet pitkän sivun ja siirryt taas keskiraviin kulmassa ja sitten ällästä alotat tehtävän uusiksi. Otetaan vaikka näin alkuun. Katotaan jos pitää jotenki muokkailla sitten jatkossa, et vähän niin miten tää lähtee sujumaan ja keksitäänkö me tonne toisellekin pitkälle sivulle jotain."

Tehtävä lähti sujumaan vähän haparoiden. Pientä alkukankeutta, totesin, enkä alkanut kommentoimaan siitä sen kummemmin Adalle, Snowden pääsi siitä kuitenkin nopeasti yli ja alkoi suorittamaan oikein hyvin. Se pysyi koko ajan hyvin koottuna ratsastajaa kuunnellen sekä höyhenenkevyellä tuntumalla. Adan ei tarvinnut paljoa edes pyytää, vaan ori kuuli kaikista pienimmätkin avut. Sulkutaivutuksen jyrkkyys olisi saanut olla suurempi, ratsukko tuli keskihalkaisijalle niin myöhään, että he eivät ehtineet kunnolla takaisin uralle. En halunnut lähteä korjaamaan tehtävää helpoimman kautta eli pyytämään ratsukkoa tekemään lyhemmät taivutukset suuntaansa, vaan Ada ja Snowden saivat ryhtyä toden teolla hommiin ja lisätä sulkutaivutuksensa jyrkkyyttä. Alkuun Snowden oli haluton tottelemaan Adan pyyntöjä, jotka nainen kyllä antoi turhan epävarmasti ja -selvästi, mutta jatkoin ratsukon ohjeistamista ja kerroin, että valmennusta ei lopetettaisi, ennen kuin he saisivat aikaiseksi tarpeeksi jyrkät taivutukset. Tämän jälkeen Adakaan ei enää halunnut päästä helpoimman kautta, vaan pisti kaikkensa peliin ratsuaan ohjeistaakseen.

Lopulta, ratsukon onnistuttua kerran saamaan tarpeeksi jyrkät, puhtaat sulut suuntiinsa, annoin heille luvan aloittaa loppuverryttelyt. Niin poni kuin ratsastaja olivat tehneet hyvää työtä.

Kouluvalmennus 25.11.2016 Kirjoittanut: VP

Reissu Itävaltaan ei ollut pelkästään yhtä huvia, sillä olin sopinut Adan kanssa kouluvalmennuksesta. Viimeisen lomapäivän itävallassa aloittikin valmennus Waldenfeldissä, johon saavuttuani Ada otti minut iloisesti vastaan. Tallin maita kierrettyämme autoin Ada laittamaan kuvankauniin voikon orin kuntoon, jotta pääsisimme aloittamaan itse valmennuksen. Ratsukon kävellessä alkukäyntejä Ada kertoi hieman omista sekä hevosensa taustoista, jonka pohjalta tein pienen sotasuunnitelman tuntia varten.

Ratsukon käveltyä tovin alkukäyntejä pyysin Adaa keräämään ohjat tuntumalle ja kehotin ratsastajaa siirtämään hevosen raviin. Alkuverryttelyn tehtävänä oli tehdä pitkää sivua pitkin avotaivutusta melko suurella asetuksella ja lyhyillä sivuilla hevonen tulisi ratsastaa tarpeen vaatiessa pääty-ympyrän avulla takaisin kahden pohkeen ja ohjan väliin. Vaikka Snowden ravasi melko hyvässä tahdissa ja muodossa, vaadin jo heti alkuverryttelyistä lisää - ori ei saisi hakeutua missään tilanteessa luotilinjan taakse ja siten aavistuksen tyhjäksi kädelle, joten opastin Adaa myötäämään kädellä inan eteen samalla, kun pohje ratsastaisi oria avoimemmalle kaulalle. Pikkuhiljaa ori uskalsi työntää turpaa hiljalleen eteen, jolloin sen selkä ja takaosa pääsi työstämään oikeaoppisesti. "Juuri näin, tunnet varmaan eron? Sitten vaan sama homma laukassa." hihkaisin ratsastajalle, joka nyökytteli orinsa selässä varsin tyytyväisen näköisenä.

Pienten välikäyntien jälkeen jatkoimme valmennusta laukanvaihtojen treenaamisella; tänään laukanvaihdot suoritettaisiin ilman maneesin seinän tai kentän aidan tukea keskihalkaisijalla, joka vaati sekä ratsastajalta että hevoselta paljon keskittymistä, oikea-aikaisia apuja sekä tasapainoa. Koska laukanvaihdot tuli suorittaa suoralla uralla, on suurena riskinä se, että ratsukko ajautuu linjalta pois - tästä syystä kehotin ratsastajaa pitämään hevosen visusti kahden pohkeen ja ohjan välissä koko linjan aikana. Alkuun laukanvaihdot olivat hieman kaksiosaisia eikä siten puhtaita, mutta kun Ada muisti ratsastaa hevosta yhä enemmän aktiiviseksi takaosan päälle, laukanvaihdot saatiin tehtyä loppujen lopuksi hyvinkin lennokkaina ja puhtaina.

Kouluvalmennus 08.09.2015 Kirjoittanut: Sara

Snowden osoitti jo alkuverryttelyssä olevansa melko vaativa ratsastettava, ainakin siltä se näytti ratsastajan huojuessa satulassa kun hevonen protestoi käyntivolttia vastaan. Työskentely alkoi kuitenkin sujumaan, kun ratsastaja löysi tasapainonsa ja sai rentoutettua kätensä. Pitkin valmennusta ori näytti ottavan nokkiinsa hiemankin epätasaisesta kädestä, joten siinä riitti ratsastajalle haastetta.

Aiheena meillä oli taivutukset, jotka sujuivat kyllä loppujen lopuksi oikein mallikkaasti. Aluksi Snowden kulki hieman pohkeen takana, mutta reipastui tehtävien tullessa haasteellisemmiksi. Selvästi Snowdenin mielenkiinto ei riittänyt ihan tavalliseen avotaivutukseen suoralla uralla!

Laukkatyöskentely sujui tältä ratsukolta paremmin kuin ravityöskentely. Orin protestoinnit jäivät onneksi alkutuntiin, joten kokonaisuudessaan valmennus näytti sujuvan hyvin. Tulokset olivat juuri sitä mitä haettiinkin: ratsastajan ja hevosen yhteistyö parani huomattavasti. Ratsastaja sai paljon lisää tarvittavaa varmuutta Snowdenin ratsastamiseen, mihin kaikki olivat tyytyväisiä. Hyvä!

virtuaalihevonen / a sim-game horse
© Waldenfeld 2016-2018   |   Virtuaalitalli