Muistosivut. Kuollut helmikuussa 2018.

Rience 16


ERJ-I (04/2017)VPVL-II (11/2017)
 • Holsteininhevonen, ori
 • 170cm, ruunikko
 • Syntynyt: 15.11.2009 3v. 13.02.2010
 • Rekisterinumero: VH11-044-0161
 • Estepainotteinen
 • Vaativa B, re 160cm
 • Omistaja: Sakkura VRL-01417
 • Kasvattaja: Remington

Kuvien tekijänoikeudet tulevat näkyviin avaamalla kuvat

Rience 16 tai lyhyemmin Ripa, on perusluonteeltaan rauhallinen, mutta silloin tällöin voi heittäytyä orimaiseksi. Se on yleensä helppo ja mukava käsitellä, mutta joinakin päivinä se on hankalampi. Ripa on osoittautunut erittäin fiksuksi hevoseksi, sillä se tietää, milloin pitää käyttäytyä hyvin ja milloin voi muuntautua pelleksi.

Hoitotoimenpiteet sujuvat yleensä orin kanssa mallikkaasti. Se ei näyki (ainakaan osuakseen ihmiseen) tai potki, mutta silloin tällöin voi näyttää nyrpeää naamaa. Orilla on paha tapa pelotella epävarmoja ihmisiä, joten sille ei saa näyttää pelkoaan. Varmojen ihmisten käsiteltäessä se on kuitenkin helppo, eikä sen varustamisessa mene aikaa, toisin kuin joidenkin hevosten. Veden kanssa löträäminenkin sujuu ongelmitta.
Joskus Ripaa käsiteltäessä saattaa unohtaa, että se on ori. Sen orimaiset piirteet tulevat esiin, kun tammoja on lähettyvillä ja silloin, kun sen vie liian lähelle muita hevosia. Se ei siedä muita oreja eikä ruunia, ja siksi niistä kannattaakin suosiolla pysyä hieman kauempana. Tammojen lähettyvillä ori voi olla hieman hankala, sillä se mielellään tekisi lähempää tuttavuutta tammoihin. Jotta vaaratilanteita ei synny, orin kanssa kannattaa pysyö kaukana niin oreista, tammoista kuin ruunistakin.

Ratsastaessa Ripa ei ole maailman herkin, muttei myöskään tarvitse niitä kaikista suurimpia apuja. Se on kuitenkin aika menevä, jonka seurauksena ei aina malttaisi kuunnella pidätteitä. Koulua mentäessä se on rauhallisempi ja kuuntelee apuja hyvin, jos tehtävät ovat siitä mielenkiintoisia. Se ei jaksa kauaa mennä samaa tehtävää ja voi osoittaa mieltään mm. pukittamalla tai hidastelemalla. Se ei kuitenkaan yleensä lähde viemään.
Esteillä ori on reipas ja energinen, eikä se yleensä kiellä. Ratsastajalle jää kuitenkin tärkeä tehtävä huolehtia, ettei sillä ole liikaa vauhtia. Sillä on kuitenkin tapana kytätä erikoisempia esteitä, jollaisia se ei ole ennen nähnyt, mutta päättäväisellä ratsastuksella se menee niistäkin yli.

Maastossa Ripa on hieman säikky ja aika reipas, mutta ei yleensä lähde käsistä. Pari kertaa vuodessa voi kuitenkin olla vähän reippaampia päiviä ja ori voi karata hallinnasta. Se ei kuitenkaan ikinä yritä tahallaan heittää ratsastajaa selästään, vaikka innostuessaan voikin tehdä useammankin pikkupukin.

Kilpailuissa ori on hyväkäytöksinen, mutta verryttelyssä sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Punainen rusetti hännässä voi olla tarpeellinen. Esteradalla se kuitenkin aina loistaa, ja yrittää parhaansa. Muuten se onkin sitten kisapaikallakin ihan samanlainen kuin kotona.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Gawain GER
holst, ruunikko, 170cm

ERJ-I, YLA2

ii. Mournful Ode
ie. Gomorrah Morphism
e. Gitany Starshine
holst, ruunikko, 170cm
ei. Baillador
ee. Hoffnung Stirbt Zuletzt
 1. holst-t. Initial von Master / s. 10.03.2010, e. Shocktoberfest PB ERJ-II, ERL-II, YLA3
 2. holst-t. Walking Disaster BRF / s. 27.01.2013, e. Lavinia 'If
 3. FWB-t. Dessa Rianna / s. 05.06.2013, e. Mymble Luned
 4. holst-o. Rendezvous 21 / s. 01.03.2017, e. Peony Luno

Kilpailumenestys

Tavalliset kilpailut

Näytä sijoitukset tavallisista kilpailuista »

Päiväkirja

Alisonin estevalmennus 15.02.2013 Kirjoittanut: Alison

Sakkura ja Ripa saapuivat maneesiin, ja ohjasin ratsukon verryttelemään uralle. Kokosin verryttelyn aikana esteradan, jonka ensimmäinen este oli noin 150-senttinen ja viimeinen ylsi 165 senttiin. Ori ravasi kaula kaarella sisäuralla Sakkuran ohjeiden mukaan, ja parinkymmenen minuutin verryttelyn jälkeen pyysin ratsukkoa laukkaamaan pääty-ympyrälle rauhallisesti. Kehotin Sakkuraa pitämään Ripan tempon rauhallisena, ori ei saanut kiihdytellä eikä painaa ohjalle, vaikka selvästi innostui esteiden näkemisestä. Sakkura ohjasi pyynnöstäni Ripan kohti ensimmäistä estettä, jonka ori selvitti korkealta ja kovaa yli. Sakkura kokosi orin ennen seuraavaa estettä ja ratsukko liiteli senkin esteen yli vaivatta. Kolmannelle esteelle Sakkura jäi jälkeen ja repäisi Ripaa suusta mikä sai orin heilauttamaan päätään ja kiertämään esteen. Hetken korjaamisen jälkeen ratsukko hyppäsi radan uudelleen vaivattomasti. Ori hyppäsi korkealta eikä kolistellut edes puomeja. Parin toiston jälkeen jätin ratsukon jäähdyttelemään uralle.

Cannabian estevalmennus 01.02.2013 Kirjoittanut: Cannabia

Kokosin parhaillaan esteitä maneesiin kun saavuitte paikalle. Aloitetti itsenäisen lämmittelyn, jota seurasin puolittain, samalla kun kokosin viimeisiä esteitä. Ripa näytti melko reippaalta ja sait käyttää suhteellisen paljon kättä hillityäksesi oriin menohaluja. Itse suosittelisin noinkin reippaan ja vahvan hevosen kanssa istumaan ennemmin tiiviisti satulaan ja olemaan hieman pystymmässä kuin keventämään asentoa liiaksi. Kun olitte saaneet lämmittelyt suoritettua, oli aika siirtyä tehtävän pariin. Olin rakentanut maneesiin neljä yksittäistä erikoisestettä (muuri, pressulla peitetty pysty, vesimatto ja laine-okseri) joita olisi tarkoitus hypätä pienenä ratana. Tehtävän alkuun kuitenkin saitte tulla jokaisen esteen kerran haluamassanne järjestyksessä. Ripa hieman venkoili esteille lähestymisissä ja selkeästi hieman epäröi esteiden kummallista ulkomuotoa. Pyysin sinua istumaan aivan ponnistukseen saakka syvällä satulassa, jotta oriille välittyisi tieto siitä, että haluat sen oikeasti hyppäävän noiden mörköjen yli etkä sinkaisevan niitä karkuun. Kun Ripalle oli käynyt selväksi, että vaaraa esteissä tai niiden takana ei ole suostui ori hyppäämään kaikki esteet mukisematta. Myös radan hyppääminen neljällä esteellä onnistui teiltä hyvin. Muista vaan istua riittävän syvällä satulassa, etenkin kun kyseessä on erikoisesteet ja tuo hevonen kohtisuoraan keskelle estettä, jolloin kieltojen mahdollisuus vähenee.

Alexiinan estevalmennus 23.04.2010 Kirjoittanut: Alexiina C.

Ripan kanssa oli tarkoitus tehdä tänään kevytmielinen ja hauska valmennus, jossa hevonenkin saisi vaihtelua tavanomaiseen treeniin. Alkulämmittelyn aikana kentälle koottiin puomeista rata, joka sisälsi puoliympyrän muotoisia kaaria sekä eri etäisyyksille asetettuja kavaletteja. Yksi puomeista oli valkoinen mustilla pilkuilla. Se herätti Ripan huomion ja puomia lähestyttäessä hevonen osoitti epäilyksensä tiiviillä kyttäämisellä. Tuttavuutta päästiin tekemään rauhallisesti; Ripa tuotiin nuuhkimaan ja katsomaan puomia lähempää sekä pyydettiin sen jälkeen astumaan yli. Parin kerran jälkeen puomi oli yksi muiden joukossa, ja harjoitus pääsi alkamaan.
Idea oli, että ratsastaja keskittyisi ratsastamaan hyvin vaihtelevilla temmoilla sekä saamaan hevosen askeleet sopimaan väleihin. Tehtävä oli siis myös aivojumppaa ratsastajalle. Aloitus tapahtui ravilla. Ratsastaja haki sopivan temmon ja tahdin itsenäisesti ja kävi radan kertaalleen läpi. Tiiviisti asetettujen puomien väleihin oli tarkoitus saada yksi askel, ja pidempiin etäisyyksiin sai tulla matkaan nähden hyvin vähän askelia. Tällöin tempoa oli huomattavasti lisättävä.
Harjoitus meni ravilla kerta kaikkiaan hyvin. Ripa oli tottelevainen, vaikkakin vähän ylivireessä ja olisi tahtonut päästellä höyryjä vähän enemmänkin. Se meni turhan lujaa laukkaosuuden alussa, ja vauhtia piti hiljentää parilla ympyrällä. Välimatkoja suurennettiin sopivammaksi kolmitahtiseen askellajiin. Puoliympyrät olivat erittäin hyvä harjoitus parantamaan ratsastajan kontrollia ja ohjaavuutta, mutta samalla taivuttamaan hevosta.
Valmennuksen lopuksi Ripa sai hypätä kevyen 80 senttimetrin radan ennen loppuverryttelyä.

Vegasin estevalmennus 27.02.2010 Kirjoittanut: vegasi

Olitte alkuverrytelleet itsenäisesti, jotta itse hyppyihin jäisi enemmän aikaa. Olin itse koonnut maneesiin kuuden esteen radan, joka sisälsi myös erikoisempia erikoisesteitä. Verryttely hypyiksi otimme kuitenkin ihan tavallista pystyä, joka sujui todella hienosti. Kun lisäsimme tähän vielä okserin vauhti alkoi kuitenkin kiihtymään melko paljon ja ratsastajalla oli välillä hankaluuksia saada pidätteitä lävitse. Ori kuitenkin suoriutui helpoista esteistä kunnialla lävitse. Keskityimme siis tänään pidätteiden läpi saamiseen, sillä ori oli pakko saada yhdessä kohtaa rataa lyhentämään askeltaan. Seuraavalla kerralla kun ratsukko tuli pystylle ratsastaja joutui ottamaan melko voimakkaan pidätteen saadakseen yhden pienen puolipidätteen lävitse. Se kuitenkin riitti ja vauhti pysyi maltillisena. Ennen okseria puolipidätteitä joutui kuitenkin tekemään melko paljon ja ratsasta joutui kääntämään orin ympyrälle saadakseen sen ottamaan ne kunnolla lävitse. Se kuitenkin auttoi, sillä seuraavan kerran kun Ripa tuli okserille se malttoi olla kiihdyttelemättä turhia. Siirryimme koko rataan. Alku sujui hyvin, olihan se jo hevoselle tuttua. Myös radan keskiosuus sujui melko hyvin, muutamaa ympyrää huolimatta. Ripa kuitenkin kielsi melko hienosti viimeiselle esteelle, koska este oli melko hmm.. pelottavan näköinen ja vauhti oli ollut taas hieman kovempi. Ratsukko joutui tulemaan esteelle kaksi kertaa ennen kuin Ripa suostui sen hyppäämään ja taas tämän jälkeen vauhti kiihtyi reilusti ja ratsastaja joutui käyttämään seinää apuna. Toisella kerralla Ripa ei kuitenkaan kiihdytellyt oikeastan ollenkaan vaan malttoi kuunnella ratsastajaansa ja lyhentää askeltaan kun näin pyydettiin. Päätimme siis lopettaa tähän todella hyvään suoritukseen ja päästin ratsukon loppuverryttelmään itsenäisesti.

virtuaalihevonen / a sim-game horse
© Waldenfeld 2016-2018   |   Virtuaalitalli