Chasin' Morning Feig


KERJ-III (03/2018)YLA2 (09/2018)
 • Englantilainen täysiverinen, tamma
 • 158cm, tummanruunikko
 • Syntynyt: 25.10.2011 (14-vuotias) 3v. 23.01.2012
 • Rekisterinumero: VH13-006-0135
 • Kenttäpainotteinen
 • Helppo A, re 115cm, me 110cm / CIC1
 • Omistaja: Ada VRL-03880
 • Kasvattaja: Farleigh Acres

Kuvien tekijänoikeudet tulevat näkyviin avaamalla kuvat

Lähes jokainen on joskus törmännyt ihmiseen, joka on aina menemässä ja tekemässä stubbmainen kestohymy huulillaan, ja joka on saavuttanut aamuseitsemään mennessä enemmän kuin suurin osa muista tulee saamaan aikaiseksi koko päivänä. Tämän ihmistyypin hevosvastine on Ella, täysiverinen, jonka suonissa virtaa veren sijasta kofeiinia.

Ella ei välitä haleista ja pusuista, tai ainakaan tamma ei malta nauttia niistä. Välillä talliporukka vetää nopean kivi-sakset-paperin siitä, kuka tänään hoitaa ja loimittaa Ellan. Tamma ei ole ilkeä, oikeastihan neiti on umpikiltti, mutta se kiireisyys. Mitä sinä siinä niitä jalkoja harjaat tai jotain loimea puet, pitäisi olla menossa jo! Jostain syystä täysiveristä ei hoideta karsinassa vaan käytävällä… Kunhan Ellan levottoman huojumisen sekä satunnaisen kärsimättömyyskuopimisen jaksaa sivuuttaa, ruunikko on ihan leppoisa hoidokki. Kaikki hoitotoimenpiteet, pesut, klippaukset, raspaukset, ihan kaikki, sujuvat. Suihkepullojen tai klipperin ääni ei hetkauta. Kunhan toimit ripeästi ja määrätietoisesti, kaikki sujuu. Toki klippaus, raspaus, kengitys sun muu vähän pitkäkestoisempi työ tuskastuttaa meneväistä neitiä, mutta Ellan on vain kestettävä se ja ihmisen on parasta työskennellä tamman huokailuista ja seilausyrityksistä isommin välittämättä.
Turhankin kiireistä ruunikkoa talutetaan narun turvan ympärillä. Menohalujensa sokaisema Ella saattaa vahingossa jyrätä taluttajansa singotessaan sinne, minne olettaa matkan suuntautuvan. Tammaa lastatessa saa olla tarkkana, ettei jää alle, nimittäin menee kyytiin sellaisella määrätietoisella ryminällä, että välillä hirvittää. Matkustaminen sujuu pääosin rauhallisesti, pitkillä matkoilla Ella saattaa kuopia jonkin verran.

Totaalisen säänkestävänä kenttäpelinä Ellan mielestä työskentely on aina kivaa, vaikka taivaalta sataisi pieniä vihreitä miehiä tai helle kaataisi kaikki muut varjoon latkimaan jääteetä. Meidän Ellaapa ei hidasta yhtään mikään! …siis ihan oikeasti, Ellaa ei tunnu pysäyttävän (puoli)pidäte, istunnan tiivistäminen, norsujarru tai yhtään mikään, hyvä ettei ruunikko koeta kivuta pystysuoraa seinää ylöspäin. Mikäli tämän ylitsepursuavan energian saa kanavoitua työntekoon tamma on hieno, yhteistyöhaluinen ratsu. Ehdottomasti maininnan arvoista on Ellan pitkämielisyys ja anteeksiantavaisuus; ratsastaja saa olla oikeasti todella kovakourainen, ennen kuin neiti ottaa nokkiinsa ja lopettaa työnteon (oli se sitten ratsastajan tai ratsun mielen mukaista työntekoa…).
Etenkin koulutyöskentely tuottaa hankaluuksia kofeiiniverisen vauhdikkuuden vuoksi. Menohaluja olisi, muttei malttia kuunnella apuja tai suorittaa tehtäviä pilkulleen oikein. Jos huiskii vähän sinne päin, niin sehän on ihan tarpeeksi hyvä, eikö? Ellan käynti ja ravi ovat melko keskiverrot, eivät mitenkään ihmeelliset, mutta laukka olisi pitkää, elastista ja komeaa, jos sen saisi ratsastettua esille sen ferrari-imitaatiomenon tilalle.

Ella hyppää hyvin; hyvä tekniikka ja tasapaino, ponnistuspaikat kohdillaan, malttia (tosin vain pari askelta ennen estettä, esteiden väli on sitten mitä sattuu). Jopa yllättävän ketterä sekä ehdottoman vikkeläkinttuinen ruunikko kykenee melko hurjiinkin kurveihin sekä lyhyisiin teihin – tällä hevosella voi tosissaan ratsastaa aikaa! Muttalausekkeena on esteiden väliin kertyvä ylimääräinen vauhti. Ella ymmärtää kyllä hidastaa ennen estettä sen verran, että pystyy hyppäämään eikä rymähdä estettä päin. Pidemmät suorat pätkät taas oikein huutavat tammaa heittämään uuden vaihteen silmään. Mikään estetyyppi ei pelota, kaikki on tehty ylitettäväksi! Erilaiset puomi- ja kavalettijumpat, hypyt ravista ja ravissa, innarit sun muut malttitehtävät tulevat tämän hevosen kanssa enemmän kuin tarpeeseen. Vaikka Ella onkin vauhdistaan huolimatta erittäin varma ratsu niin rata- kuin maastoesteosuudella, se kaahaaminen ei todellakaan ole sopivaa tai turvallista.

Kisapaikoilla ruunikon silmissä rullaa hedelmäpeli taustalla soivan tuplausmusiikin säestämänä. Etenkin kouluradoilla Ella on herkästi jokaisen nopeusennätyksen rikkova katastrofi, jonka kanssa lauseen ”lajin helppous viehättää” ironia avautuu aivan uudella tasolla. Mikäli kofeiiniverisen pikakiiturin saa malttamaan mieltään, kuuntelemaan ja keskittymään, on Ellan kanssa kaikki mahdollisuudet pärjätä kenttäradoilla.

Mutta jos ei muuta, niin ainakin tamma on (kaikesta huolimatta) päivän positiivisin. Ihan aidosti, ei pelkästään stubbmaisella, jo vähän pelottavalla kestohymytyylillä.

-- © Lissu T.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Chasin' Fire RVC
xx, tummanruunikko, 166cm

G1 8: 3-1-1-1, €3 350 600

ii. Fungiform
xx, ruunikko, 167cm

G1 15: 4-4-1-4, €1 062 250 + $339 500

iii. Cataro Key
iie. Fauna Fiction
ie. Time Before Fire
xx, ruunikko, 164cm

G1 29: 11-11-2-3

iei. Brush Fire
iee. Too Many Times
e. Barboes Hegemony
xx, tummanruunikko, 159cm

G1 21: 3-3-4-0, €863 600

ei. Ddore's Reputation
xx, ruunikko, 167cm

G1 27: 10-5-3-5, €3 286 600

eii.
eie.
ee. Havanna CTB
xx, ruunikko, 163cm

G1 37: 4-10-4-6, €1 695 800

eei. A Habitat CTB
xx, tummanrautias, 165cm

8: 0-0-2-2, €36 000 + $62 000

eee. Cinderella CTB
xx, ruunikko, 162cm

G2 11: 1-5-2-3

 1. xx-t. Godspeed Comrade / s. 21.05.2015, i. Godspeed Feig
 2. xx-t. Catchin' Night WD / s. 16.02.2017, i. Magnetic Ring
 3. xx-t. Chasin' Tails WD / s. 25.05.2017, i. Cherrylike

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

 • KERJ Cup, 28.02.2017 KK Bailador, Kenttäratsastus: CIC1, 3/56

Tavalliset kilpailut

Näytä sijoitukset tavallisista kilpailuista »

Päiväkirja

KERJ Cup KK Bailadorissa, koulukoe 28.02.2017 Kirjoittanut: omistaja

3. sija (21 + 09 + 07 = 37 / kutsu)

”Voi helvetti poni susta tulee rukkaset! Tai talja! Oikein nätti penkinlämmitin maneesiin!” Valitettavasti uhkauksillani ei ollut Ellaan mitään vaikutusta.

Kiireisen hevosen kanssa pitäisi aina jaksaa istua rauhassa ja hengittää syvään. Kuten edeltävästä tunteenpurkauksesta varmaan huomaakin, sillä hetkellä syvään hengittäminen ei ollut ensimmäisenä mielessäni, eikä kyllä edes kymmenentenä. Ella oli löytänyt kouluratsastuskokeen verryttelyssä sisäisen laukkaratsunsa – olisi kannattanut vaan löytää se viisi vuotta sitten laukkaradalla, niin ei tarvitsisi tällä hetkellä keskittyä koulukiemuroihin! Helvetin hevonen! – ja paineli menemään kuin paraskin Breeder’s Cup Champion. Hevosella oli hauskaa, ratsastajaa hirvitti, ja taustajoukkoja koko show varmaan huvitti. Varsinkin kun Ella oli tällätty ja letitetty viimeisen päälle, mutta ei kyllä yhtään esittänyt sitä tasaisen arvokasta kouluhevosen charmia. Eikä kyllä ratsastajakaan, siitä puheenollen.

Erittäin hyvässä ratatemmossa (näin kohteliaasti ilmaistuna) ratsastetun kouluradan jälkeen ei kyllä yhtään ihmetyttänyt, kun sijoitusta sai hakea luokan puolivälistä. Tai ehkä vähän ihmetytti, sillä itse en olisi suoritusta rankannut edes puolenvälin yläpuolelle. No, ehkä Ella näytti erityisen söpöä naamaa päätuomariin päin.

KERJ Cup KK Bailadorissa, estekoe 28.02.2017 Kirjoittanut: omistaja

Aamun pettymyksestä ja hampaidenkiristelystä oli se etu, että estekokeeseen mennessä osasin jo istua hiljaa, nauttia päivästä ja olla pingottamatta. Kun ei ollut enää mitään menetettävääkään. Onneksi Ella on anteeksiantavainen ratsu ja aina valmiina miellyttämään ratsastajaansa, sillä suurin osa muista hevosistani olisi vetänyt aamun sooloilusta palkokasvit nenään ja kieltäytynyt koko loppupäivän ajan yhteistyöstä.

Taas tuli huomattua kuinka ratsastus on selkeästi asennelaji, sillä esteradalle mennessä yhteistyö alkoi pelata paremmin – tai Ella oli saanut suurimman osan ylimääräisestä pöllöenergiastaan kulutettua aamulla. Olkoot kumpi tahansa, suoritus oli huomattavasti hallitumpi vaikka lujaa mentiin. Perusrata itsessään ei ollut teknisesti hankala sillä otin muutaman pidemmän tien ja kurvin varmistellen, ja vaikka uusinnasta tultiin nollaradalla, aika riitti nippa nappa kymmenen parhaan joukkoon. Itse radasta voi silti olla ylpeä, sillä se meni suorituksena täysin nappiin: ratsastaja ja ratsu olivat koko ajan menossa samaan suuntaan samassa askellajissa ja olivat samaa mieltä vauhdista – asia, jonka suhteen Ellan kanssa ei voi aina olla aivan varma. Valitettavasti muut olivat vaan nopeampia tällä kertaa. Tai sitten niillä oli vain isompi hevonen tällaiseen alle 160-senttiseen sinttiin verrattuna.

KERJ Cup KK Bailadorissa, kenttäkoe 28.02.2017 Kirjoittanut: omistaja

Kenttäkokeeseen mennessä onnetar oli arponut meille aivan törkeän aikaisen lähtönumeron, joten en ehtinyt stressata itseäni pois esteradan jälkeisestä hyvästä mielentilasta. Tässä vaiheessa päivää Ellakin oli alkanut osoittaa hienoisia rauhoittumisen merkkejä; ei sitä väsyneeksi olisi voinut sanoa hyvällä tahdollakaan, mutta ehkä vähemmän maaninen on hyvä ilmaisu kuvaamaan sen mielentilaa.

Koska Ellakin on loppupeleissä vain hevonen eikä Duracelpupu, jätin kenttäradan verryttelyn tarkoituksella lyhyeksi ja kävin mieluummin kävelemässä Ellan kanssa maastossa. Esteillä oli mennyt niin hyvin, että muutama hyppy sai riittää. Jälkiviisaus sanoo, että päätös oli hyvä, mutta radalle mennessä kyllä kirosin itseäni: Ella ampaisi ensimmäiselle esteelle sellaista vauhtia, että löysin itseni esteen toiselta puolelta ennen kuin ehdin edes sisäistää, että olimme saaneet lähtömerkin. Onneksi ykkös- ja kakkosesteen välillä oli pitkä suora jonka aikana kasailla hevonen takaisin ohjan ja pohkeen väliin ja etsiä jarrut; jos matkaa olisi ollut yhtään vähemmän, koko rata olisi saanut jäädä siihen. Loppurata meni vähän samoissa tunnelmissa: Ella kanavoi sisäisen laukkaratsunsa ja pinkoi menemään minkä jaloistaan pääsi, ratsastaja yllättyi jokaisesta esteestä ja kuinka nopeasti ne tulivat eteen, mutta jollain ihmeen kaupalla kaikesta selvittiin kunnialla. Risuilla tai banketilla ei Ellan kanssa koskaan ole ollut mitään ongelmia, mutta tarkkuusesteestä meinattiin kyllä mennä komeasti ohi.

Radan jälkeen yllätys oli suuri, kun hyppäsimme komeasti koko lähtöryhmän kärkeen. Loppujen lopuksi muiden epäonni oli meidän onnemme, sillä kokonaistuloksissa Ella oli jaksanut pinkoa itsensä seitsemännelle sijalle.

Eikä kukaan ollut allekirjoittanutta yllättyneempi, kun palkintojenjakoon Ella kuulutettiin kolmannelle sijalle. Ja hevonen oli tietenkin rekassa syömässä, kisa-apu katsomassa Saran hevosten perään, ja meikäläisen kypärä sekä hanskat hukassa. Mutta tästäkin selvittiin hyväksi ja toimivaksi todetulla ”fake it ’til you make it” –asenteella. Eikä oltu edes kamalasti myöhässä.

Kouluvalmennus 31.12.2016 Kirjoittanut: miivi

Tänään olin saapunut valmentamaan Chasin' Morning Feig -tammaa, kaunista, tummaa kenttätäysiveristä. Tamma oli Adan puheiden mukaan reipas tapaus, jolle ainoaksi ongelmaksi oli muodostunut kenttäkilpailujen koulukoe – tai osasihan tamma asiat teknisesti, mutta sen suorittaminen meni kuulemma usein hätiköinniksi ja nopeuskilpailuksi. Tälle päivälle suunnitelmissa ei ollut paneutua erityisesti nopeusongelmaan vaan hioa takaosakäännöksiä, mutta pahoin pelkäsin valmennuksen menevän siihen – sen verran oli Ada piruja maalaillut seinille sopiessamme valmennuksesta.

Saavuin paikalle viime tingassa, juuri kellon vaihtuessa näyttämään tasan yhtätoista, jolloin olimme sopineet valmennuksen alkavan. "Alota hei ohjien keräily vaan, mä heittelen tänne pari puomia avuksi kun aletaan takaosakäännöksiä tekemään." Tein puomeista muutaman L-kirjaimen eri puolille kenttää, ratsukon olisi helppo ottaa puomeista tukea käännöksiä tehdessään. Sillä välin Ada oli alkanut kokoamaan tammaansa. Ella tuntui jännittyvän pienistäkin avuista, se oli kaukana rehellisesti hyvässä muodossa työskentelevästä, rennosta hevosesta. "Anna sille mieluummin vähän lisää ohjaa kuin yritä ratsastaa sitä nopeasti lyhyeksi. Mut älä silti heitä ohjia pois, vaan pidä ne hyvällä tuntumalla. Hae rentoutta siihen teidän työskentelyyn, kato että et siinä vaiheessa kun Ella lähtee jännittymään niin jännity itse. Ala tekemään voltteja rennolla taivutuksella, mee suorilla käyntiä ja lähde volteilla ottamaan ravia näin alkuun. Kun se vähän rentoutuu, jatka koko ajan ravissa. Jos se jännittyy ja kiihdyttää, ilmota sille, että nyt ei mennä niin kovaa. Mut älä silti jännitä itse."

Vähitellen Ella rentoutui ja suostui kulkemaan rennossa, letkeässä ravissa. Ratsukon kokoamisaste olisi voinut olla parempi, mutta ratsun kulkiessa oikein päin ja nätisti sai se jäädäkin siksi. "Me ei enää kyllä ehditä avotaivutuksia ottamaan, mutta saat keskittyä sen sun tamman kanssa nyt siihen, että teet huolelliset kulmat ja saat sen oikeesti kiinni laukan jälkeen, että se ei jää vaan juoksemaan. Laukassa katsot, että se ei kiihdytä, ja yrität saada sen menon pysymään tollaisena rentona, mitä se on nytkin.

Tämä oli vaikeaa alkuun - laukka-avut olivat Ellalle kuin lähtölaukaus, ja Ada joutui muutamaan kertaan ottamaan sen vähän reippaammilla avuilla takaisin raviin. Valmennuksen lopussa Ella kulki kuitenkin edes joten kuten laukassa. Rentoudessa olisi vielä treenattavaa, mutta ainakin se malttoi siirtyä melkein siistiin raviin kulmien ajaksi.

virtuaalihevonen / a sim-game horse
© Waldenfeld 2016-2018   |   Virtuaalitalli