Muistosivut. Kuollut elokuussa 2018.

Bizarro


KRJ-II (03/2018)VPVL-II (05/2018)
 • Oldenburginhevonen, ori
 • 167cm, ruunikonkirjava
 • Syntynyt: 09.03.2013 (13-vuotias) 3v. 07.06.2013
 • Rekisterinumero: VH16-013-0137
 • Koulupainotteinen
 • Intermediate I
 • Omistaja: Sakkura VRL-01417
 • Kasvattaja: Sakkura VRL-01417

Kuvien tekijänoikeudet tulevat näkyviin avaamalla kuvat

Bizarro on varsin persoonallinen ja aika ristiriitaisia signaalejakin antava hevonen. Tallissa sillä energiaa riittää, mutta sinne se taitaa jäädäkin. Ratsastaessa se tekee kyllä sen minkä pyytää, mutta ei yhtään enempää. Kokemattomampia osaa huijata kulkemalla kaula kauniisti kaarella ja takajalat tallissa. Osaavan ratsastajan alla kulkee kuitenkin kauniisti omalla moottorilla, tosin ilman työtä tähän tilaan ei ihan niin vain päästäkään.

Hoitaessa Bizarro käyttäytyy pääosin hyvin, vaikkakin välillä se on hieman rauhaton. Se on todella huomionkipeä ja seuraa koko ajan hoitajaansa. Jos se täytyy saada laitettua kiireessä valmiiksi, sen saa nopeimmin varustettua kahdelta puolen kiinnitettynä. Karsinassa se vaatii hieman komentamista tai ruokaa pysyäkseen paikallaan. Huonoja tallitapoja sillä ei ole vaan perusluonteeltaan se on todella kiltti. Myöskään eläinlääkäriä tai kengittäjää ori ei kammoksu. Bizarro on iloinen saadessaan huomiota aivan keneltä tahansa. Pienikin tapahtuma tallin käytävällä tai muualla lähiympäristössä saa sen kuitenkin innostumaan. Onneksi Bizarro ei kuitenkaan ole juuri yhtään itsepäinen, vaan se kuuntelee tunnollisesti napakkaa komennusta.

Ratsastuskentällä ori onkin sitten erittäin rauhallinen. Se on hyväntuulinen, mutta vaatii alkuverryttelyssä runsaasti herättelyä. Bizarro on erittäin osaava ja hienoliikkeinen kunhan sen oman moottorin saa vain käyntiin. Erityisesti ravilisäyksissä se loistaa ja myös laukka sillä on varsin näyttävä. Kokemattomilla ratsastajilla Bizarro jää helposti kuolaimen taakse, joten riittävästä eteenpäinpyrkimyksestä tulee huolehtia koko ajan. Joinakin päivinä orin herättely vaatii enemmän työtä kuin toisina jopa kokeneemmilla ratsastajilla.
Maastossa Bizarro on ehkä luontaisesti hieman reippaampi, mutta kuitenkin todella hyväkäytöksinen eikä kammoksu uutta ympäristöä. Myös kilpailupaikalla Bizarro käyttäytyy usein esimerkillisesti varsinkin selästä käsin. Tallilaisten keskuudessa Bizarron lehmänhermot ovatkin hauska läppä, koska sen värikin istuu mallikkaasti tähän luonteenpiirteeseen.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Cairo Bazaar
old, ruunikonkirjava, 165cm

KRJ-II

ii. Bazooka GER
ie. Farce
e. Chapella
old, rautias, 171cm
ei. Chapeau
ee. Alpenrose
 1. old-t. Bizarra WD / s. 09.12.2016, e. Oldfinion Daviwse
 2. hann-o. Despero v.d. Romilly / s. 23.02.2017, e. Dawnfrost Cala
 3. KWPN-t. Malareth Fair / s. 14.11.2017, e. le Rêve Marigold
 4. FWB-t. Chivira des Îles / s. 23.11.2017, e. Kaartin Pumpkin

Kilpailumenestys

Porrastetut kilpailut

KRJ kouluratsastus vaikeustaso , pistettä

Päiväkirja

Kouluvalmennus 11.12.2017 Kirjoittanut: Vieno Hallanvaara

Valmennettavaksi saapuivat Sakkura ja Bizarro. Tänään päätimme harjoitella ratsastajan toiveesta laukanvaihdoksia, sekä korkeiden koulutasojen asioita. Jo alussa ori näytti rauhalliselta ja mukavalta ratsastettavalta, mutta vaati jatkuvaa työtä tehdäkseen mitä ratsastaja vaatii. Kun vihdoin pääsimme laukkaharjoitteisiin, ori ei aluksi oikein näyttänyt taitojaan. "Hyvä, ratsasta sitä kuitenkin vielä tomerammin ja vaadi sitä tekemään mitä pyydetään!" Käskytin Sakkuratä huitoen keskellä kenttää. Tällä ajoin takaa laukanvaihdosta ensin ihan vain harjoituksenvuoksi. Laukanvaihdokset silloin tällöin sujuivat täysin ongelmitta, lopulta pyysin laukanvaihtoa jokaisella askeleella. Bizarro yritti jälleen vähän luistaa tehtävistään, mutta Sakkura pysyi selässä jämäkkänä, minkä jälkeen se ajoi sujua. "Vau, mahtavaa yhteistyötä!" Hymähdin haltioituneena. Kyllä Makesta selkeästi taitoa löytyy, kunhan osataan vaatia. Jonkin aikaa pyysin teiltä erilaisia laukkaharjoituksia vaihdoista sulkutaivutuksiin ja piruetteihin. Tauon jälkeen alettiin harjoitella passagea ja lopulta piaffea. Passagen harjoittelu näytti siltä, että se oli aivan yhtä tyhjän kanssa - Bizarro oli jo täysin nöyränä ratsastajalleen, ja teki kaiken kevyillä avuilla. Piaffea ei kuitenkaan saatu aivan yhtä kepeästi, varsinkaan pidemmän päälle. Muutaman askeleen verran homma näytti erittäin kauniilta, mutta sen jälkeen tipahti. "Istu vain oikein kunnolla syvälle satulaan ja anna Bizarrolle täsmälliset avut. Älä anna sille mahdollisuutta olla epätietoinen siitä, mitä haluat. Ylläpidä piaffe!" Pyörin kentän keskellä selittämässä ja eläydyin itsekin rooliini esittäen käsilläni ohjasotetta. Sakkura naurahti, teki työtä käskettyä ja vaati hevoselta uudelleen. Ei mennyt aikaakaan, kun Bizarrokin tajusi, että piaffen tulee pysyä yllä pidempään kuin viiden askeleen verran. Aluksi 10-11 askelta, lopulta huimat 15 askelta. Lopuksi saitte tehdä omaan tahtiinne loppuverryttelyt. Hyvää yhteistyötä kertakaikkisesti kummaltakin osapuolelta! Teitä oli ilo valmentaa.

Kouluvalmennus 01.06.2017 Kirjoittanut: vibaja

Automatkalla kaunis keväinen aamu muuttui nopeasti kylmäksi ja tuuliseksi, kun saavuin Waldenfeldille valmentamaan muutamaa Sakkuran hevosta. Päästyäni suuren tallin pihalle etsin katseellani ihmisiä, mutta ketään ei näkynyt missään. Tarpoessani tallin pihan poikki kuulin maneesista tutun äänen, Sakkurahan se siellä. Avasin maneesin oven hiljalleen ja huutelin omistajan nimeä. ”En jaksa enää!” kuului maneesin halki toisesta päädystä. Omistajan huomatessa minut, hän selitti tilanteen. Upeassa lihaskunnossa oleva Bizarro ori oli tänään erityisen hankalalla päällä muutaman kevyen päivän jälkeen, se ei suostunut oikein kunnolla työskentelemään. ”Eiköhän me tästä jästistä saada jotain tänään silti irti”, tokaisin ja pyysin heitä aloittamaan.

Tänään harjoiteltaisiin passagea ja piaffea, jotta myös saataisiin oriin hieman kuuliaisuutta. Meillä oli koko maneesi käytössämme, joten käytimme myös sen tilan hyödyksi. Pyysin oman maun mukaan menemään voltteja, pääty-ympyröitä ja suunnan vaihtoja. Katselin työskentelyänne hetken aikaa. Bizarro ei ollut oikein hereillä kunnolla, mutta työskenteli silti moitteetta välillä. Aloitimme passage työskentelyt ensin nopeatempoisella ja hyvällä kootulla harjoitusravilla. Työstimme kaiken oriin energian eteenpäin. ”Johda hevonen pääty-ympyrälle ja keskikentälle tullessa kerää ori lyhyempään raviin ja pyydä siltä passagea, nosta siis oria! Tasainen käsi, mutta jalat ja takalistosi pyytävät oria nousemaan itsekin ylemmäs. Käytä myös samalla tasaista maiskutus ääntä, kyllä se ymmärtää mitä haet.” Huutelin maneesin toiselta puolelta. Passage ei ollut niin puhdasta, vaan enemmänkin ravi-passagea. Teimme saman harjoituksen vain herättääksemme Bizarron kunnolla. Muutaman harjoituksen jälkeen pyysimme siltä passagea ja ori toimi täydellisesti odotusten mukaan. Sitä oli ensin hiljakseen kutiteltu tiettyyn harjoitukseen ja lopulta se teki sen mielellään. Piaffeharjoitukset sujuivat tämän jälkeen erittäin helposti. Suoralla pitkällä sivulla ensin lisätystä ravista passageen ja keskellä muutama askel piaffea, josta passagen kautta taas lisättyyn raviin. Sakkura käytti hyvin maiskutusääntä muistuttaakseen oriille liikkeistä ja rytmistä. Käsi oli tasainen ja koko ratsastajan keho pyysi oria ylöspäin, eli korkeisiin jalkaliikkeisiin. Jalat myös näyttivät ratsastajalla selkeästi liikkeiden rytmin ja ylläpiti myös niitä. Teimme harjoituksia hetken aikaa, jonka jälkeen loppuverryttelyistä suuret kiitokset parivaljakolle. Bizarro näytti lopulta olevan viimein paremmalla tuulella ja työskenteli suurella innokkuudella yhteistyöllä.

virtuaalihevonen / a sim-game horse
© Waldenfeld 2016-2018   |   Virtuaalitalli