Aelwen Edoras


KTK-II (04/2014)VSN Champion (01/2018)KRJ-I (03/2018)VWY-II (03/2018)Champion (05/2018)YLA1 (09/2018)
 • Welshponi, ori
 • 134cm, voikko
 • Syntynyt: 29.04.2012 (19-vuotias) 3v. 28.07.2012
 • Rekisterinumero: VH12-022-0071
 • Koulupainotteinen
 • Helppo A, 80cm
 • Omistaja: Ada VRL-03880
 • Kasvattaja: Aelwen Welsh

Kuvien tekijänoikeudet tulevat näkyviin avaamalla kuvat

“Ra-Ra-Rasputin, Russia's greatest love machi– “ joo ei. Sehän vaatisi vaivannäköä.

Rasse-Rasputin-Rapsutin, mitäs siitä voisi nyt sanoa. Ainakin meidän Rassella on monta lempinimeä, niin kuin rakkaalla lapsella kuuluukin olla. Se on myös hyvin söpö. Pinkki pukee sitä. Eikä Rasse koskaan tarkoita pahaa. Sopii hyvin pikkulasten talutusratsuksi. Mihin Rasse ei sovellu on tavoitteellinen (kilpa)ratsastus, ja tämän asian kanssa on hakattu päätä seinään ties kuinka kauan.

Kun kävin katsomassa Rassea ensimmäisen kerran ostoaikeet mielessä, Kida yritti vienosti tiedostella, että en kai ollut etsimässä kisaponia. Juu ei, ihan pihakoristetta olin hakemassa. Olihan Rasse jo keski-iän paremmalla puolella ja kilpaillut nuorena orina aktiivisesti. Ja minulla oli ihan tarpeeksi voikkoja poneja, enemmän tai vähemmän kaheleita, kilpavarusteiksi – enemmän kuin tiesin, mitä niillä kaikilla tehdä. ”Loistavaa”, muistan Kidan sanoneen tässä vaiheessa, ”sillä jos tätä lahnaa tulee vielä yksi heppaäiti katsomaan lapsensa ruusukkeenkuvat silmissä, huudan!” Tämä jätti vaikutuksen. Allekirjoitin myyntipaperit heti perään ja kuskasin ponin kotiin. Kukaan ei ollut edes käynyt Rassen selässä tai poistanut ponia laitumelta. Tein samalla elämäni parhaimmat ja halvimmat kaupat.

Rasse on loistava pikkulasten talutusratsu, mutta aivan katastrofiaalinen kisaratsu. Sitä ei kiinnosta. Se on jääräpäinen ja äärimmäisen laiska. Periaatesyistä Rasse jättäisi varmaan syömättäkin, jos joku sitä vaatisi syömään. Tämän takia Rassella on takanaan hyvin vaiheikas kilpailu-ura – ainakin mitä Googleen ja Kipaan on luottaminen. Joskus tarhassa Rasse päättää väläyttää ja totta, sillä on upea ja elastinen ravi ja komea sekä pyörivä laukka. Käyntikin näyttää näinä päivinä hienolta ja matkaavoittavalta. Mutta herra ties jos laitat Rasselle varusteet niskaan ja viet sen kentälle; siinä vaiheessa Rasse vanhenee kymmenen vuotta, muuttuu piestyksi muuliksi ja suurinpiirtein juurtuu maahan kiinni. Naapurin 25-vuotias ratsastuskoulun peitsaava kehäraakkikin näyttää paremmalta. Mutta jos Kipaan on uskominen, Rasse on suorittanut helppo a-tasolla oikein kiitettävästi. Valetta kaikki! Olen omin silmin nähnyt Rassen kieltävän maapuomille ja valuvan raviväistöstä lapa edellä ulos kuin paraskin ankerias. Sekä allekirjoittanut että allekirjoittaneen tehtävään nakitettu nuoria usein laittava ystävä ovat molemmat nostaneet kätensä ylös – tästä ei tule yhtään mitään eikä tässä ole mitään intoa!

Joku päivä etsin orilla paljon kilpailleen Mariellan yhteystiedot ja kysyn, että mitä ihmettä se Rasselle oikein teki. Minulla ei meinaan kestäisi hermo ratsastaa Rassella edes perusmerkkiä, saati sitten helppoa a:ta. Onneksi saan nauttia Rassesta hermolepona ja ruohonleikkurina, niiden kaikkien muiden ylikireiden suorittajien jälkeen.

Kun Rassesta ei kerran ole ratsastettavaksi, tallin ponitytöt ovat julistaneet ponin omakseen. Rasse nauttii päivittäin harjailuhetkistä, käy talutettuna maastossa ja pelästyttää pikkuponeihin tottumattomat puoliveriset mennen tullen, kuskaa talutusratsuna pikkulapsia tallin pihaa ympäri ja joskus innostuu poniagilitysta – kunhan hevosnameja on aina esteen toisella puolla odottamassa. Ja pitää etupihan nurmikon kuosissa sekä poseeraa vierailijoiden kanssa kuvissa. Rasse onkin aivan loistava lasten hoitoponi, sillä sillä on äärettömästi kärsivällisyyttä ja hyvää tahtoa eikä sen evvk-naaman voittanutta löydy koko tallista. Rassea ei kiinnosta hyöriikö sen ympärillä kaksi vai kaksitoista lasta, kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat ongelmitta – vaikka aina välillä kavioiden nostamiseen tarvitaan raakaa voimaa ja napakka tönäisy – ja eläinlääkäri sekä kengittäjä ovat hyvää pataa orin kanssa. Tosin nykyään Rasse kulkee kengättä. Siinä missä Rassessa oli puutteita kisaratsuna, se loistaa halinallena ja hellyydenosoitusten ansioituneena kohteena. Ja näyttää hyvältä pinkissä.

Kuten sanoin, elämäni paras sekä halvin ostos. Sillä aina kun maailma vituttaa ja Snowdenilla on selkä jumissa ja Nipsu päätti ottaa hatkat tarhasta, taas, Rasse lohduttaa. Eikä turhaan keksi kepposia.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Aelwen Erebor
wB, voikko, 132cm

VWY-II

ii. Gulliver
wB, voikko, 134cm

YLA3, VWY-II

iii. Gustav
iie. Callwood Tindra
ie. Mirkwood Cirion
wB, kimo, 132cm
iei. Circus
iee. Mirkwood Twenty
e. Aelwen Eldora
wB, voikko, 133cm
ei. Crickhollow Gollum
wB, voikko, 132cm

YLA3, VWY-III

eii. Little Frodo
eie. Galileia
ee. Hallows Elendil
wB, voikko, 130cm

KTK-II, YLA2, VWY-II

eei. Elliot
eee. Cinnamon Rose
 1. WPB-t. Blackwoods Melian / s. 27.11.2013, e. Croy Beychevelle LAC
 2. wB-o. Lai'e Elboron / s. 17.01.2014, e. Lai'e Rhian Llewella KTK-II, YLA2
 3. wB-o. Warlow Meredith / s. 04.02.2014, e. Bychan Farren
 4. WPB-t. Blackwoods Ivy Blue / s. 27.02.2014, e. Blackwoods Rousseau
 5. wB-o. Dwalin / s. 17.05.2014, e. Bychan Farren
 6. WPB-t. Roze Quartz / s. 01.08.2014, e. Jaspis F
 7. wB-o. Glenwood Echoriath / s. 01.01.2018, e. Glenwood Cloudberry KTK-III

Kilpailumenestys

Näyttelyt

 • NJ, 07.05.2018 Einfall, irtoSERT, tuom. Welby
 • NJ, 13.03.2018 Koistilan Suomenhevoset, irtoSERT, tuom. Vibaja
 • NJ, 31.07.2016 Mewian Welsh, irtoSERT, tuom. Vibaja
 • VSN, 06.12.2017 Vaniljavaara, RCH, + 10 p.
 • VSN, 20.09.2015 Moana Part Breds, RCH, + 10 p.
 • VSN, 11.02.2014 Theatre of Glamour Nights, SW4, + 40 p.

Tavalliset kilpailut

Näytä sijoitukset tavallisista kilpailuista »

Päiväkirja

Viikon yllätysmomentti 30.03.2018 Kirjoittanut: omistaja

VWY-II (6 + 8 + 6 + 23 + 4 = 47p // kutsu)

Kuningasidea 1: Ilmoitetaan Snowden viikon varoajalla ulkomailla järjestettävään welshponien laatuarvostelutilaisuuteen.

Kuningasidea 2: Ilmoitetaan Rasse viikon varoajalla samaiseen laatuarvostelutilaisuuteen, koska tallin virallinen seuraponi (ja sen seuraaja ja sen seuraaja) ovat viettämässä kisaviikonloppua Saksassa juuri silloin ja Snowdenhan ei liiku trailerissa metriäkään ilman henkistä tukea ja turvaa. Tässä vaiheessa Rasse ei ollut nähnyt satulaa pariin kuukauteen eikä liikkunut viimeiseen vuoteen muualla kuin maastossa ja laitumella. Jos hankin pihakoristeen, mitä te kuvittelette minun sillä tekevän? Ratsastavan? Juu ei.

Päivän ainoa fiksu idea: Koska Rasse ei saanut ikäänsä vedoten erikoislupaa olla esiintymättä ratsain (ja uskokaa kyllä, yritin kaikkeni), nakitetaan varakisa-avun pikkusisko esittämään poni. Näin Rasse näyttää parhaat puolensa lastenratsuna, ei saa henkistä slaagia ratsastajan vaatiessa siltä jonkinasteista kokoamista, eikä kukaan (toivottavasti) kehtaa arvostella kahdeksanvuotiaan ratsastustaitoja (tai niiden puutetta). Mikään ei voi mennä vikaan.

Yllätystekijä: ?????????

Profit: En vielä tänäkään päivänä tiedä mitä kool aidia laatuarvostelun tuomarit olivat sinä päivänä nauttineet, mutta Rassepa yllätti kaikki hc-kisaponit ja poniäidit ja kisatädit ja kipitti pistetilastoissa toiselle sijalle ainoastaan pisteen erolla Snowdeniin! (Ja tässä vaiheessa kyseenalaistan kaiken sen tuskanhien ja kyyneleet mitä Snowdenin takia on vuosien varrella vuodatettu.) Ehkä Rasse näytti erittäin söpöä naamaa päätuomariin päin tai sokaisi kaikki pinkillä satulahuovallaan ja mätsäävillä suojillaan? Juu, käytin kaikki uskottavuuspisteeni Snowdeniin joten vararatsastaja sai päättää päivän teeman ja letityskuminauhojen värin – glitteriä.

Ja nyt meillä on kaksinkertainen ykkösluokan pihakoriste – (melkein) nollapanostuksella! Kannattaa olla kateellinen.

Rasse edustaa kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa 15.03.2018 Kirjoittanut: omistaja

KRJ-I (8 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103p / kutsu)

Koska Sakkuran hevosrekassa oli ponin mentävä kolo, lähdimme Rassen kanssa vähän extempore mukaan kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Yrittänyttä ei laiteta, jos ei se mitään anna niin ei se mitään otakaan, ja niin edespäin. Rassea eivät huippuunsa kiillotetut koulupuoliveriset lannistaneet, ja koska olin ponin ikään vedoten saanut luvan olla esittämättä sitä ratsain, koko arvostelupäivä sujui kuin vettä vaan. Kyllä selväpäisen pikkuponin kanssa matkustaminen on ihanaa, kun sen voi jättää rauhassa rekkaan ja käydä kahvilla, se seisoo nätisti vieressä vaikka maailman tappiin asti, eikä kehässä tarvitse pinkoa henkensä edestä!

Ja lopultahan Rasse tuli kotiin ainoana ykköspalkittuna Sakkuran GP-puoliveristen jäädessä kauas taakse. Nyt meillä on virallisesti ykkösluokan pihakoriste!

Kouluvalmennus 01.02.2018 Kirjoittanut: Sakkura

Tänään aiheena oli eteenpäinpyrkimys, tahti ja hevosen yleinen kuulolle saanti. Saapuessanne Rasse oli sen näköinen kun olisi alkeistunnille tulossa: korvat sojottivat eteenpäin, kaula viisti pitkänä maata ja askellus oli hyvinkin hidasta. Alkuverryttelyn aikana poni ei tahtonut oikein lämmetä treenin aiheelle. Keskittyminen oli lähinnä ympäristön tapahtumissa ja koko hevonen käveli kuin sumussa. Vähitellen Rasse alkoi kuitenkin huomata ettei löntystely ollut tänään vaihtoehtona, jonka jälkeen askeleetkin pidentyivät ja korvat alkoivat osoittaa enemmän kuuliaisuutta.

Volttiharjoituksissa löytyikin jo hyvää asettumista ja sitä paljon puhuttua tahtia. Näky oli oikein kiva, mutta halusin vaatia ratsukolta vielä hieman enemmän. Muutamien laukkapätkien jälkeen ori alkoi herätä kunnolla henkiin, polkea innostuksissaan takajalat allensa ja liike suuntautui ylöspäin. Annetut pysähdystehtävät suoriutuivat lopputunnista jo hyvin mallikkaasti ja Rasse oli selvästi suihkun tarpeessa. Seuraavia kertoja varten Rasse kannattaa motivoida jo alusta alkaen työntekoon, niin viimeisen vartin hienoa työskentelyä saataisiin jo tunnin alkupuoliskolle.

Kouluvalmennus 11.08.2017 Kirjoittanut: miivi

”Anna sille ponille vähän enemmän tilaa vielä näin alkuun, anna sen venyttää vähä kaulaa ja rentoutua ennen kun alotetaan varsinainen työskentely”, huikkasin Rassea verryttelevälle Adalle raahatessani muutamaa apupuomia helpottamaan ratsukon tulevaa tehtävää. Vaikka Ada oli kuvaillut Rassea etuvetoiseksi ja laiskaksi ja maininnut ongelmakohdiksi varsinkin löysät siirtymiset ja ponin oman moottorin puuttumisen, olin ajatellut lähestyä ongelmaa hieman eri kantilta. Koska siirtymisten ainainen jankkaaminen oli tylsää sekä ponille että ratsastajalle eikä ollut ainakaan vielä ongelmaa ratkaissut ajattelin, että poni voitaisiin huijata kokoamaan itsensä myös muilla tavoin.

Saatuani muutaman tehtävää helpottavan puomin raahattua paikoilleen, olivat Rasse ja Ada valmiita aloittamaan tehtävän. ”Ensin neljäkaarinen kiemuraura, sitten takaisin sen aloituspisteeseen uraa pitkin ravia kooten”, ohjeistin Adaa. Rasse kulki nätisti ja rennosti kevyellä kuolaintuella, mutta olisi voinut käyttää perämoottoriaan paremmin. Alussa Rasse ja Ada eivät meinanneet ehtiä jokaiseen käännökseen mukaan ja kiemuraura oli ennemminkin kolme-ja-puoli-kaarinen kuin nelikaarinen, mutta muutaman toiston jälkeen ratsukko löysi rytminsä ja Allukin malttoi taipua rehellisesti rungostaan.

Kun nelikaarinen kiemuraura ei ollut enää ongelma, päätin tarttua pitkän sivun koottuun raviin. Selvittyään ”oikeasta tehtävästä” Allu ei olisi millään malttanut enää keskittyä, vaan mieluummin lisäsi vauhtia ja pyrki juoksemaan koko tehtävää karkuun. Ada sai tehdä reilusti töitä saadakseen orin kulkemaan kootummin, sillä vaikka poni oli kuulemani mukaan oikein osaava, ei se siltä tässä tehtävässä näyttänyt. Valmennuksen lopussakaan Rassen askeltaminen ei millään kootusta ravista mennyt, mutta oli se ainakin kootumpaa ravia kuin alussa.

Poninostoaikeissa 20.07.2017 Kirjoittanut: omistaja

Rasse on sataprosenttinen, häpeilemätön heräteostos. Olin ihan vaan ikkunashoppailemassa internetin ihmeellisessä maailmassa (”juupa juu” kuuluu tässä vaiheessa taustakuorosta) kun törmäsin maailman söpöimpään pikkuponiin pinkissä. Ja se oli vielä voikko (voikkoja welshoreja minullahan oli entuudestaan vain neljä – yksi lisää sinne tai tänne, ei tunnu missään).

Koeratsastukseen lähdin optimistisesti traileri matkassa. Jos joku kysyy, olin vaan palauttamassa sitä kaverille samalla matkalla, kappas mikä sattuma! Tosin ratsastamaan en missään vaiheessa ehtinyt, mutta Rasse näytti koko reissun ajan parasta puoltaan: parturoi työlleen täysin omistautuneena laidunta kuten hyvän pihakoristeen kuuluukin. Olin täysin myyty. En sitten muuta kyennyt kun laittamaan nimen paperiin ja kuskaamaan ponin kotiin.

Kouluvalmennus 26.02.2017 Kirjoittanut: Disa

Mariella oli verrytellyt komean voikon orinsa Rassen jo valmiiksi, kun vihdoin löysin tieni eteläruotsalaisen tallin pihaan. Lyhyen tarkkailun ja omistajan kertoman perusteella Rasse oli herkkyydestään huolimatta vähän laiskanpulskea ori, jonka kanssa oli ruvettava hommiin, jotta se saataisiin työskentelemään rehellisesti. Raviin löytyi kivan letkeä tahti, kun Mariella uskalsi kerran pyytää hieman napakammin, jonka jälkeen Rasse lähti herkistymään avuille silminnähden paremmin. Kolmikaarisella uralla ori koitti hieman oikoa takaisin uralle päin, mutta ratsastaja oli hyvin hereillä ja piti pohkeella vastaan saaden poninsa lopulta pysymään aiotulla reitillä. Laukassa kiinnitimme paljon huomiota siirtymiseen. Laukannostojen ja siirtymiset käyntiin/raviin tuli olla tarkat, oikein ajoitetut ja tahdikkaat. Rasse kuunteli hyvin puolipidätteet ja teki siistit nostot. Hitaampaan askellajiin se oli vaikeampi siirtää hallitusti. Kun ratsastaja muisti tehdä pienet pidätteet ja olla istunnalla paremmin mukana, Rasse siirtyi kuuliaisesti askellajista toiseen.

Kantakirjalausunto 20.04.2014 Kirjoittanut: tuomarit

Takakorkea, muutoin komea. Tyypikäs ja ryhdikäs ori, hyvä pitkä kaula, pysty lapa, hieman erottumaton säkä. Selkä aavistuksen painunut, runko kuitenkin sopusuhtainen ja lihaksikas. Jalat hyväasentoiset, kaviot eva. Kaviot eva, jalka-asennot ok. Hyvä kaula, kaunis pää. Erinomainen rotuleima.

Päiväkirjamerkintä 26.02.2014 Kirjoittanut: farga

Olin päättänyt Mariellan pyynnöstä tulla tervehtimään Rassea. Voikko poniori löytyi karsinastaan, kun hain sen juoksutettavaksi maneesiin. Talutin poniorin tyhjään maneesiin, jonka keskellä oli muutama matala este edellisen treenaajan jäljiltä. Annoin Rassen ravata rauhassa ympäri maneesia ja tutustua minuun paremmin, ennen kuin napsautin juoksutusliinan sen päitsiin ja aloin lämmitellä oria. Rasse ravasi sulavasti kaula kaarella ympärilläni, eikä minun tarvinnut muistuttaa sitä kertaakaan käytöstavoista. Ori oli itsevarman rauhallinen eikä sätkyillyt. Päätin vähän ajan päästä vielä irtohypyttää Rasseta, sillä ori pursusi vieläkin energiaa. Hetken kuluttua Rasse ajautui rauhallisesti kohti ensimmäistä estettä, hypäten sen rauhassa. Kannustin maiskuttamalla sen kohti seuraavaa estettä ja ori hyppäsi senkin temppuilematta. Kolmannelle esteelle Rasse kielsi nähtyään maneesin nurkassa jonkin mörön, joka sai sen kääntymään kannoillaan ja ravaamaan toiseen nurkkaan turvaan. Saatuani orin uudelleen liinaan, jäähdyttelin sen vielä juoksuttamalla sitä ympyrällä, ennen kuin vein sen talliin.

Edellisen omistajan kertomaa 20.10.2013 Kirjoittanut: Mariella

Rasse muutti meille tänään mukanaan toinen Aelwenin kasvatti Cara. Rasse oli hieman ujo tepastellessaan uuteen talliin, mutta kuitenkin jaksoi reippaasti tutkia paikkoja. Hieman se nousi takajaloilleen ja näytti levottamalta, mutta pidimme oria silmällä kokoajan, kunnes se rauhoittui. Rassella alkaa kotiutumisen jälkeen kilpailu-ura kouluratsastuksessa, joten peukut pystyyn! Kuten tallin muillakin hevosille, kilpailemisen pitäisi huipentua sitten vanhemmalla iällä laatuarvosteluissa, mutta niihin on tosiaan vielä pitkä matka!

virtuaalihevonen / a sim-game horse
© Waldenfeld 2016-2018   |   Virtuaalitalli