† LiQuid's Long Story

nimi LiQuid's Long Story kutsumanimi Lokke
rotu englantilainen täysiverinen sukupuoli tamma
syntynyt 30.4.2006 ikä kuollessaan 22v
säkäkorkeus 163 cm väri rautias
koulutustaso ko HeA, re 120cm, me 100cm rekisterinumero VH03-006-3901
omistaja Glaucio kasvattaja Barboes TB

luonnekuvaus

LiQuid's Long Story, tamma jota ihmiset katselevat ihaillen ja palvovat sen kauniita ruskeita silmiä johon voi upota iäisyyksiksi ja kuparinkarvaista karvapeitettä. Tamma joka tanssahtelee kouluratsastustehtävien läpi kevyesti kuin keijukainen, tamma joka hyppää esteen kuin esteen sulavasti. Tamma jonka ensivaikutelma hukuttaa ruusuiseen unelmaan, mutta jonka alta paljastuu hermoheikko, kusipäinen ja anarkistinen otus jota ei voisi ihmiset sun muu toiminta sen enempää kiinnostaa.

"Astuos karsinaan ja tullos liiskatuksi seinään" on tallilla pyörivä inside vitsi, ja hyvin se pitääkin paikkansa. Loke ei ole helppo hoidettava, tammalla on vääristynyt mielikuva itsestään ja suuri potentiaali keksiä kaikkea mahdollisimman ärsyttävää ihmisten pään menoksi, se luulee olevansa maailman napa jota kaikkien muiden on palvottava. Lokelta ei egoa puutu eikä myöskään järkeä, tamma on valitettavasti erittäin viisas ja tietää kyllä miten on käyttäydyttävä minkä ihmistyypin kanssa jotta pääsisi voitolle. Lasten kanssa pelkkä uhittelu auttaa, aikuisten kanssa hampaiden narskutus ja kavioiden nostelu, sekä kouluttajien ja tiukkojen tätien kanssa tamma laittaa shown pystyyn, puree, potkii, pomppii pystyyn ja pukittelee. Tamma onkin tituleerattu mahdottomaksi tapaukseksi monesta suusta, mutta jos osaa vetää oikeista naruista hapanilmeisestä nelijalkaisesta saa sulatettua mukiinmenevän hevosen.

Karsinan puolioven päältä kurkkii uskomattoman kaunis ja lempeäilmeinen hevonen jolla on suuret ja upottavat silmät, mutta karsinaan astuttua joudut välittömään vaaraan jäädä seinän ja hevosen väliin. Karsina on Loken reviiri, sen pyhä alue, ja sinne tunkeutuminen aloittaa vääjäämättä sodan. Tamman pyydystäminen kannattaakin suorittaa heti aluksi, extremeä ja sairaalahoitoa elämäänsä haluavat voivat koettaa onneaan tamman kanssa karsinassa auki, huimapäät ja hoitajat voivat koettaa karsinassa seinään hirtettynä mutta näin maailmanrauhan takia käytävälle nappaaminen on suositeltavaa. Kahdelta puolelta kiinni sitominen auttaa, ja jostain kumman syystä tamma rauhoittuu käytävällä, syystä jota kukaan muu kuin se itse pienen päänsä sisällä ei tiedä.

Harjaaminen on Loken mielestä toisinaan maailman ihastuttavin toimenpide ja toisinaan kidutus jota ei voi sietää sen kauempaa kuin vain hetken. Pehmeät harjat ovat talliväen suosiossa, sillä vähän kovempi harjaus tai kova harja saavat tamman hyppimään seinille, samoin rivakka kumisuan käyttö. Toinen on nirppanokka ja tamma päästä hännänpäähän, mahan alta harjaaminen on maailmanloppu ja samoin kaikki vähänkin reippaampi. Hiljainen hissuttelu soveltuu tammalle vain hoitaessa, muuten mennään eikä meinata.
Kaviot nousevat kyllä hyvin, joskus osoite on vain tähdätty hoitajan päähän niin että etukavio tuleekin ja humahtaa voimalla otsaan. Kolmella jalalla seisominen on myös jotain mistä Loke ei sen suuremmin välitä, jalka kiskaistaan voimalla takaisin maahan ja joskus epäonninen hoitaja sen mukana. Uudelleen niiden nostaminen on sitten hengellään leikkimistä, kavionjäljet päässä eivät ole mukavia koristeita.

Taluttaminen ei ole helppo asia, liina mukaan ja naru turvan ympärille. Maailmassa on paljon pelottavia asioita jotka tulevat ja syövät pienen tamman joka ei osaa pitää varojaan. Kottikärryt ja muovipussit ovat hurjia mörköjä, ja jos hoitaja jännittää jo ennaltaan tamman taluttamista niin fiksu otus keksii olla pelkäämättä oikeasti mitään, mutta sitten esitys on asia erikseen. Pieni esiintyminen on aina myös hyvästä jos vaikka ori tulisi vastaan, sen tietää myös Loke. Pomppiminen kuuluu asiaan, ja varpaitaan saa varoa ettei viisisataa kiloa lihasta tule syliin ja murra muutamia varpaita, miksei sitten jalkapöydän luita siinä samalla.

Katselet hevosta joka tanssahtelee kevyesti kouluratsastusradan läpi, tammaa jolla on suuret ja ilmavat askeleet, tammaa joka kuuntelee täydellisesti ratsastajan jokaista apua, tammaa joka liikkuu kuin keijukainen veden pinnalla. Katselet tammaa joka hyppää puhtaasti 120cm esterataa, kasvattaa itselleen siivet ja liitelee puhtaasti ja tyylillä vesiesteen yli, laskeutuu kevyesti kuin perhonen ja jatkaa matkaansa siivet kintereissään. Ensivaikutelma ei voi olla muuta kuin hattaran vaaleanpunainen ja ruusujen peittoama, totuus on jotain aivan muuta.

îKiipeä selkään ja otamme sekuntikellolla aikaa kuinka nopeasti tulet alasî ei ehkä pidä paikkaansa, mutta kuuluu myös tallin perussanastoon. Loke on entinen laukkahevonen ja on perinyt jokíikisen pisaran täysiveristen temperamenttia ja luonnetta, myös vauhti on tullut siinä kaupan päälle mukana. Tamma osaa kyllä liidellä 120cm okserien yli ja taitaa koulukiemuroita aina helppoon A:han saakka ñ mutta on eri asia saatko sen esittämään juuri nämä piirteet vai jotain aivan muuta.

Pihalla tai maneesissa, missä tahansa, tamma on omalaatuinen ja persoonallinen, alkukäyntien aikana se voi pomppia pystyyn, pukitella ja hiittailla kenttää ympäri, sitten raviin siirrettäessä koko paketti lysähtää ja tamma matelee eteenpäin kuin mikäkin mittarimato ñ hiljaa hyvä tulee. Loke osaa kirvoittaa ihmisten kirosanavarastoja kummalla tahansa käyttäytymisistään, joskus joku on ohimennen huomauttanut että tammalta ei löydy muuta vaihdetta kuin täysillä ja ei minnekään, ja tässä asiassa hän oli aivan oikeassa.
Jos haluaa saada tammasta irti oikeaa ratsastusta, siihen tarvitaan hikoilua hikoilun perään, liudan kirosanoja, kannukset ja rutkasti onnea, ja silti se ei aina onnistu. Tamman askellajit ovat kammottavat, ravia pompottavampaa ei maailmasta löydy ja laukka on kuin rikkinäisellä keinuhevosella, tuntuu siltä että otus aivan taatusti kaatuu kohta eteen- tai taaksepäin, niin suurta ja keinuvaa tahti on. Kokonaisuus kyllä korvaa vatsalihastreenin, tuomarit eivät näe ratsastajan kitumista jos selässä vain osaa istua, jos ei niin ei.
Loke osaa olla niin kusipäinen kuin vain hevonen voi olla, jos sitä ei huvita niin se ei tee mitään, raippa saa aikaan mahtavat pukitukset ja jos siinä vaiheessa ratsastaja ei tule alas kaaressa niin entiseltä laukkahevoselta sitä kiitolaukkaa irtoaa, ryöstämisen taito on varmaankin periytynyt äidinmaidossa, sen verran luontaisesti tamma sen tekee. Katkenneita ohjia ja jalustinhihnoja käydään ostamassa useammin kuin porkkanoita ja loimia kuskataan korjattavaksi vähintään joka kolmas päivä tarhariehumisen jäljiltä.

Jos johonkin ajattelee Loken sopivan, niin korkeintaan rodeohevonen siitä voisi tulla, mutta esteitäkin otuksella voi hypätä, joskin vain martingaalit tiukalla ja ylilyhyiden jarruohjien kanssa. Esteradalla selässä pysyminen on aina taitolaji, tamman saa kulkemaan kauniisti ja hiljaa ñ mikä on maailman kahdeksas ihme ñ ja yleisimmin myös juoksemaan alta pois ja hyppäämään kiitolaukasta suuria pomppuja metrin ilmavaralla. Otus osaa hypätä, mutta se osaa myös kieltää, ryöstää ja ohittaa, aivan kaikkea mitä ihminen voi vain kuvitella. Saman päivän aikana voi nähdä upeita ja täydellisiä hyppyjä mutta myös lahjakkaita kieltäytymisiä niin että pahaa-aavistamaton ratsastaja luottaa korvat hörössä reippaasti laukkaavaan hevoseen mutta löytääkin itsensä pian lentämästä estettä päin suunnattomalla vauhdilla. Tätä hevosta ovat monet kokeilleet, jotkut paremmalla ja jotkut huonommalla menestyksellä. Se on päivästä kiinni, niin me sanomme.

Pohkeenväistöä, avotaivutusta, lyhennyksiä ñ näistä koostuu aivan taatusti Loken inhokkilista. Toinen ei voi sietää mitään tyhjänpäiväistä säätämistä, miksi ihmeessä pitää kulkea kauniisti kaula kaarella ja astua ristiin kun voisi painella kiitolaukassa laukkaradalla tai riepottaa ratsastajaa esteillä. Kouluratsastustunnille Loke on kamala valinta, sitä ei voisi mikään vähempää kiinnostaa ja käyttäytyminen on toki sen mukaista, unohtamatta kamalaa ravia. Kannukset ovat ehdoton ykkönen listalla jotta hevosen saisi kentän keskeltä edes uralle asti, ja jos jotain leikisti pelottavaa tulee eteen niin kaulalla saa roikkua henkensä pitimiksi kun tamma kavahtaa pystyyn ja pian löytyy kentän toisesta päästä nopeammin kuin ehdit kissaa sanoa. Jotkut kyllä löytävät Lokesta syvälle sisimpään hautautuneen – miksi emme suoraan sano kilometrien syvyyteen – kouluratsun, mutta näitä ihmisiä on harvassa.
Ada

suku

i. LiQuid's Night after Night ii.
ie.
e. Stormsky's Miss Stormy xx ei. King of the Storm xx
kadonnut
ee. Halo's Spirit xx
kadonnut

Jälkeläiset:
5.4.2007 - o. RN Caribbean (i. Jazzman xx)
13.11.2007 - o. Fre's First Patronus (i. Cotopaxi CTB)
23.1.2008 - o. DTB Sterling Spirit (i. Darkest Dreams SIN)
17.8.2008 - o. Glaucio Let's Kyyling xx (i. SRG Secrecy)

kilpailut (vain sijoitukset!)

27.9.2007 / Teijan Talli / NJ / englantilaiset täysiveriset / LKV3/11 (irtoSERT, JS), tuom. Mira L.

5.11.2007 / Cecilie Riders / ERJ / 80-100 cm / 6/48
4.9.2008 / Roganah / ERJ / 70 cm / 1/15
5.9.2008 / Roganah / ERJ / 110 cm / 3/16
7.9.2008 / Roganah / ERJ / 110 cm / 4/22
7.9.2008 / Onneton / ERJ / 100 cm / 1/58
9.9.2008 / Roganah / ERJ / 70 cm / 3/19
20.9.2008 / Rowea's Dynamices / ERJ / 120 cm / 3/27
21.9.2008 / Rowea's Dynamices / ERJ / 100 cm / 5/35
22.9.2008 / Rowea's Dynamices / ERJ / 100 cm / 2/50
30.12.2008 / Tuuliharja / ERJ / 110 cm / 1/180

18.9.2008 / Rowea's Dynamices / KRJ / helppo C / 7/50
19.9.2008 / Rowea's Dynamices / KRJ / helppo C / 1/50
28.10.2008 / Briton's Farm / KRJ / helppo A / 6/154